Društvo

Građani ponovo o svojim problemima sa rukovodstvom grada

Ponovo su građani Niša imali priliku da sa čelnicima gradske vlasti i javnih preduzeća i ustanova razgovaraju o svojim problema, a ni ovog puta nisu izostale komunalne teme. Na prijemu građana, danas u Gradskoj kući bili su prisutni i direktori komunalnih preduzeća, ali i Komunalna milicija, a prema najavama gradonačelnice Niša sledeći put će sa gradskim rukovodstvom sa građanima razgovarati i predstavnici EPS-a. Ipak, većina njih želi lično da se obrati upravo gradonačelnici.

 

“Dobro je to što sugrađani imaju poverenje u svog gradonačelnika, a ja obično volim da kažem da mi danas pokušavamo da rešimo dugogodišnji problem i zamolim ih da možda podnesu neke zahteve i da me obavezno obaveste da li je neki problem rešen ili ne. Ima onih koji se ponovo vraćaju, jer možda se desi da se na njihov problem zaboravi, ili se zahtev zaturi, ali ta komunikacija je najvažnija. Ima nažalost nekih problema koji ne mogu da se reše, ja volim da saslušam sve, ali tamo gde su sudovi uključeni, gde su uključeni izvršitelji, to je veoma teško”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Građani su se nakon obimnih kiša žalili i na kalazicaoni sistem, koji nije u mogućnosti da primi ogromnu količinu vode u jednom trenutku. V.d. direktora JKP “Naissus” Niš Goran Milosavljević kazao je da je postavljena kanalizaciona mreža pre više godina i da gabariti koji su tada korišćeni  nisu danas dovoljni. Da bi se ovaj problem rešio potrebno je povećanje kolektorske mreže. Deo problema rešiće se izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, dok će drugi deo preuzeti Grad i on na tome intenzivno radi.

Goran Milosavljević, v.d. direktora JKP “Naissus” Niš

“Veliki problem je u komunalnom sektoru, najčešće u prigradskim naseljima. Građani su se najviše žalili na nemogućnost priključka, a problem je taj jer su kuće nelegalizovane. Građani moraju da imaju legalne kuće, da bi imali i legalne priključke. Ipak, starije kuće građene pre donošenja Zakona o izgradnji, mogu da se priključe na vodovodnu mrežu, ukoliko postoji takva potvrda. Žalili su se i na instalacije i sreća problemi nisu veliki i u većini slučajeva su rešivi.”, kazao je Milosavljević.

Probleme su građani iznosili i Komunalnoj miliciji.

Goran Džonić, Komunalna milicija

“Komunalnoj miliciji su se građani danas žalili na neprijatne mirise iz jedne farme i na odlivanje otpadnih voda iz septičke jame. Tu je potrebna koalizija tri službe kako bi izvršili proveru na terenu. Inspektori su dali nalog, videćemo u narednim danima da li su stranke ispoštovali naloge koje su dali inspektori i očekujemo da će problem biti rešen”,

Građani ne dolaze u Gradsku kuću samo sa problemima, već i sa idejama, naročito kada je u pitanju uređenje međublokovskog prostora. Upravo, zahvaljujući idejama sugrađana, Grad će napraviti jedan fond za stambene zgrade i profesionalne upravnike, koji će moći preko fonda da apliciraju kod grada.

Miroslav Popović koji ima 90 godina dolazi iz naselja Ratko Jović, a povod dolaska u Gradsku kuću je zgrada u ovom naselju u kojoj se okupljaju penzioneri. On želi da se taj prostor adaptira, kako bi oni mogli nesmetano da se u njoj okupljaju. Dobio je odgovor da će nadležni iz Grada pogledati objekat i utvrditi šta je sve neophodno da se uradi.

Za dve godine je prema rečima gradonačelnice održano je 11 prijema građana i razgovaralo se sa oko 3.000 građana. Ako je sudeći po broju onih koji su se vratili, može da se zaključi da je većina problema građana rešena, kazala je ona.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Анализирам ово “Руководство Града”, као да су га договарали испред бифеа у Добрујевцу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com