DruštvoZdravlje

Grad najavljuje mere za smanjenje aerozagađenja

Zbog velikog zagađenja vazduha tokom zimskih meseci iz kabineta gradonačelnika Niša stigla je najava formiranja radne grupe i plana za rešavanje problema aerozagađenja.

Pomoćnik gradonačelnika Niša Goran Milosavljević najavio je da grad kreće sa izradom Plana kvaliteta vazduha, a taj dokument će, kako je kazao,”na dugoročan način” sagledati i rešavanje problema aerozagađenja”.

Milosavljević je u saopštenju naveo da je grad formirao radnu grupu koja će se baviti isključivo aerozagađenjem, a u kojoj će se nalaziti najeeminentniji stručnjaci iz ove oblasti.

On je istakao da do pojačanog zagađenja vazduha u zimskim mesecima dolazi pre svega zbog upotrebe fosilnih goriva za zagrevanje objekata i pojačanog saobraćaja, a to su činioci na koje nije moguće delovati trenutno.

Milosavljević je naveo i da se “prisustvo PM čestica u određenim delovima dana ne smatra opasnim po zdravlje ljudi, jer je relevatnan dnevni prosek prisustva PM čestica, odnosno kvalitet vazduha na godišnjem nivou”.

Institut za javne zdravlje Niš još ranije je predložio niz mera za smanjenje aerozagađenja u Nišu.

Predložena je, između ostalog, toplifikacija i gasifikacija Niša, regulisanje gradskogskog saobraćaja i saobraćaja uopšte, jasno definisanje, stambenih, zelenih i industrijskih zona i sagledavanje ruže vetrova prilikom projektovanja saobraćajnica.

Zagađenje vazduha u Nišu bilo je manje je u protekla 24 časa nego pre dva dana kada je vazduh bio ekstremno zagađen, ali su koncencentracije štetnih čestica PM10 i PM2,5 i dalje visoke.

Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je prosečna koncentracija PM10 čestica u Nišu u toku poslednja 24 časa konstantno bila iznad graničnih 50 mikgrograma po metru kubnom vazduha.

Prosečna koncentracija PM10 čestica u Nišu u protekla 24 časa bila je 151 mikrogram po metru kubnom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com