Ekonomija

GO Medijana ne odustaje od planiranog transfera

Najvećoj gradskoj opštini, Medijani, planiranim budžetom za 2018. godinu iz gradske kase predviđeno je najmanje para. Transfer za ovu opštinu je samo 19.299 miliona dinara. Ostalim opštinama transferi nisu u toj meri smanjeni, pa je tako za Nišku Banju planirano 28.000.054 dinara, Crveni Krst 24.960.000 dinara, Palilulu 33.472.000 dinara i za gradsku opštinu Pantelej 34.704.000 dinara, čulo se na gradskom veću.

Predsednik opštine Nebojša Kocić kaže da je planirani transfer za 2018. godinu izuzetno restriktivan i predstavlja pravi udar na budžet opštine. On dodaje da GO Medijana neće odustati od planiranog transfera.

“Krenućemo u kampanju prema nadležnim Ministarstvima, za državnu upravu i Ministarstvu za finansije i tražićemo da nam se vrati transfer na prethodni nivo”, kategoričan je predsednik.

Ovim umanjenjem nije uskraćena opština, već će biti manje koristi za građane na teritoriji Medijane.

Park Sveti Sava; Foto: Niške Vesti

“Uskraćena su socijalna davanja, uskraćeni su mobilijari, komunalno uređenje. Ovo je udar na centralni deo grada. Medijanci su Nišlije. Na teritoriji opštine živi oko 90 hiljada ljudi  i još oko 30.000 studenata. Izgled opštine je i na udaru turista. Lice Medijane je lice Niša”, naglasio je Kocić.

Transferi GO Medijana počeli su da se smanjuju od 2016. godine. Samo 2014. i 2015. godine transfer prema Medijani iznosio je 64 miliona, 2016. se smanjuje za 11 miliona, a 2017. 18 miliona. Kocić za Niške Vesti  kaže da svake godine grad proguta i jedan mesečni transfer, tako da ako se i to uzme u obzir umanjenje je daleko veće. To znači da je za tri godina Gradska opština Medijana uskraćena za oko 50 miliona dinara.

Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana; Foto: Niške Vesti

“Grad nam za 2017. godinu duguje pola oktobra, ceo novembar i ceo decembar. To znači da nam duguje oko 10 miliona za tekuću godinu. Ukoliko bude isplaćen decembar,  transfer prema opštini biće smanjen 18 miliona, a ukoliko ne bude opšitna će biti uskraćena za čak 22 miliona dinara”, objašnjava prvi čovek Medijane.

Ukoliko Medijana bude uskraćena za planirana sredstva, moraće da poveća efikasnost naplate komunalnih taksi, da smanji sredstva za neke projekte, dok nekih više neće ni biti, ističe Kocić. Na isto nivou će sigurno ostati izvajanja za socijalna davanja, Fond Sveta Petka i fond za Pronatalitetnu politiku. Biće smanjen budžet za projekat “Kulturno leto”, Negovanja tradicije, gde spada doček Pravoslavne nove godine, lomljene česnice, plivanje za časni krst i slava opštine Sveta Petka.

“Dvostruko će biti smanjena izdvajanja Udruženjima građana. Finansiraće se samo afirmativni projekti”, rekao je Kocić.

Za održavanje komunalnog reda biće izdvojeno 14 miliona dinara.

“U 2017. utrošeno pet miliona za uređenje naselja Brzi Brod, a još toliko para planirano je i za narednu godinu”, istakao je Kocić i dodao da je cilj da i to naselje dobije urban izgled.

Park Sveti Sava; Foto: Niške Vesti

Ako transfer ostane na ovom, smanjenom nivou opština će morati da se odrekne nekih projekata

Da podsetimo, transfer gradu Nišu iz državne kase nije smanjen i iznosi 633 miliona na godišnjem nivou. Na mesečnom nivou to je 50 miliona. Od tih 50  miliona opštini Medijana pripada 1,5 miliona, ostalo se preraspoređuje drugim opštinama.

Pantaleju je uskraćeno 1,1 milion, Crvenom krstu 2,5 miliona, Paliluli 0,9, Niškoj Banji 0,1 i Medijani 21,1 milion. Kada se pogledaju podaci na papiru ovo umanjenje transfera izgleda kao udar na Medijanu.

“Sredstva koja su uzeta Medijani iznose 0,3 odsto gradskog budžeta. Ništa time ne može grad da reši, a opštini su odsečene ruke za mnoge stvari koje su bitne za naše sugrađane”, kaže Kocić.

On nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li se ovde radi o politčkom udaru, već je rekao da će finansijskom konsolidacijom grada Medijana biti ubijena.

“Mi možemo da rešavamo ukrštene reči ovde jer nećemo imati čime više da se bavimo”, rekao je predsednik najveće niške opštine.

Za tri meseca od kako je došlo do smene predsednika, opština je uradila sedam solarnih drveta, 19 podzemnih kontejnera, rekonstruisan je park, uređeno je 30 klupica, održana je manifestacija Medijana za bebu više, postavljena dva mobilijara. Da li će Medijana nastaviti istim tempom, ili su joj odsečene ruke ostaje da se vidi.

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com