Kultura

Glumica Saška Popov Rašić: Draži mi je alternativni izraz

Iz Niša je pre više od 20 godina otišla u Novi Sad da bi ispekla glumački zanat, a Nišlije će moći da je vide u subotu 8. aprila u Domu vojske od 20 sati u predstavi “Buba u uhu” reditelja Ljubiše Ristića. Saška Popov Rašić kaže da su joj najdraže poslednje uloge na kojima je radila, a trenutno je okupira uloga u igranom filmu koji režira Svetolik Bajević.

Saška Popov Rašić  rođena je u Nišu u porodici ljubitelja umetnosti, gde je i započela svoje prve korake na sceni kao članica hora, model i glumica. Na republičkom takmičenju amaterskih pozorišta održanim u Vranju 1989. godine dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, za ostvarenje u predstavi „Senke anđela” reditelja Ivana Blagojevića.

1993. godine upisuje Akademiju za glumu u Novom Sadu u klasi profesora Branka Pleše, a na drugoj godini fakulteta počinje saradnju sa rediteljem Ljubišom Ristićem i KPGT- om u Subotici i ta saradnja traje do današnjih dana.

“To je duga i lepa saradnja. Radila sam u KPGT- u i na radiju, Ljubiša Ristić je karakterističan po načinu rada, drugačiji od ostalih reditelja, neguje alternativni, pozorišni izraz, takozvani “postmoderni” i meni on mi više odgovara od klasičnog izraza,” kazala je glumica Niškim Vestima.

Saška Popov Rašić

Na pitanje koja joj je najdraža uloga, odogovara da su joj najdraže uvek poslednje, one koje su aktuelne, a to su uloge u komadima “Buba u uhu” i “Tajna crne ruke”.

“Trenutno radim na ulozi u jednom igranom filmu, ali ne smem da otkrivam detalje (smeh), reditelj je Svetolik Bajević”, kaže glumica.

O predstavi “Buba u uhu”, zapravo rimejku, koja je igrana još pre 30 godina u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Popov Rašić kaže:

“Forma je vodvilj koji je Ljubiša Ristić osavremenio, a bio je reditelj predstvave i pre 30 godina. Ko je gledao staru predstvu moći će da uporedi”, dodala je.

Tokom dugogodišnje karijere u KPGT-u ostvarila je niz uspešnih rola u predstavama:

„Tajna crne ruke”- Puriša Đorđević i Ljubiša Ristić, (Leposava Đorđević, Nedeljko Čabrinović ) mjuzikl, rež. Ljubiša Ristić
„Buba u uhu” – Ž. Fejdo, (Lucyenne Homenides de Histangua ) rež. Ljubiša Ristić
„Joystick” – po motivima Uliksa, Dž. Džojsa, (Moli Blum) rež. Saša Gabrić
„Antigona” – Sofokle, (Ismena) rež. Aleksandar Tovstonogov
„Učene žene” – Ž. B. Molijer, (Martina) rež. Branko Pleša
„Razdeljak” internet kabare, (J. Lo) text i rež. Ljubiša Ristić
„Misa u A molu” po motivima Grobnice za Borisa Davidoviča Danila Kiša, (Klara Cetkin, Zinaida Mihajlovna Majsner) rež. Ljubiša Ristić
„Koriolan” – W. Shakespeare, (Virgilija) rež. Saša Gabrić
„Zločin i kazna” – F. M. Dostojevski, (Sonja Marmeladovna) rež. Sašo Milenkovski
„Put za Nikaragvu” po motivima Peščanik Danila Kiša, (Stela Blam) rež. Haris Pašović
“Psovanje publike” – Peter Handke, rež. Ljubiša Ristić
„Tri sestre” – A. P. Čehov, (Irina ) rež. Saša Gabrić
„Seviljski zavodnik i kameni gost” – T. de Molina, (Nevesta ) rež. Kokan Mladenović
„Gospođica” – Ivo Andrić, (gospođica Jovanka) rež. Ljubiša Ristić
„Bubnjevi u noći” – Bertold Breht, (Ana Balike ) rež. Saša Gabrić
„Osvrni se u gnevu” – Džon Ozborn, (Alison ) rež. Aleksandra Malešević
„Kaspar” – Peter Handke, rež. Saša Gabrić
„Assimil” – koprodukcija Doegtroup Amsterdam i K.P.G.T.-a, rež. Ljubiša Ristić, specijalna nagrada BITEF-a ´95.
„Timon Atinjanin” – W. Shakespeare, (Flavija ) rež. Saša Gabrić
„Kolumbo” – M. Krleža, mjuzikl, rež. Ljubiša Ristić
„Boj na Kosovu” – Epske narodne pesme, mjuzikl, rež. Ljubiša Ristić

FILMOVI

Prošle godine Saška Popov Rašić snimila je film „Braća po babine linije“ po scenariju i režiji Radoša Bajića gde se pojavljuje u timu koji čini trenutna “A” reprezentacija srpskih glumaca (Contrast Studio).

Od televizijskih uloga značajnija je uloga Beki u TV seriji „Gore-dole”, režija Miloš Radivojević u produkciji RTS-a, kao i pojavljivanje u dokumentarnom TV filmu „Quand il arrive a Belgrade”, režija Ronald Allard, produkcija TV ARTE. Tu je i kratki igrani film „Visina “, nezavisne produkcije, scenarija i režije Koste Đuričića, gde glumi ulogu Sanje poročne žene iz visokog društva.

Trenutno je angažovana na snimanju filma o Jaši Grobarovu, uličnoj pesničkoj legendi grada Beograda po scenatiju i u režiji Svetolika Bajevića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com