Stari Niš

Nišlijka na prvoj obnaženoj fotografiji koja je zaintrigirala patrijahalnu Srbiju još 1900. godine

Veliku pažnju na društvenim mrežama poslednjih dana privukla je objava na Facebook stranici “Slike starog Niša i okoline” na kojoj je prva obnažena fotografija objavljena još 1900. godine. Slika je zaintrigirala ondašnju patrijahalnu Srbiju a na njoj je Olga Ilić.

Olga Ilić je u providnom kostimu Sakuntale, a ovo je prema tvrdnjama istoričara prva obnažena fotografija koja je bila iznenađenje za tadašnju Srbiju.
Fotografija: Milan Jovanović

Olga Ilić – najveća niška pozorišna glumica svih vremena (1880–1945), kasnije Hristilić, bila je rođena Solunjanka koja je glumačku karijeru kao četrnaestogodišnjakinja otpočela u hotelu 𝗘𝘃𝗿𝗼𝗽𝗮, gde joj je majka konobarisala nakon što su se obe nastanile u Nišu.

Napravljen je dokumentarni film “Trnje i lovorike Olge Ilić”, uzbudljiva priča koja prati njenu biografiju: Operski sopran, pevačica šansona i sevdalinki, snimila je više od 25 gramofonskih ploča, odigrala preko sto uloga i režirala više od 15 predstava, jedna je od najvećih srpskih pozorišnih glumica i začetnika modernog srpskog teatra. Nakon Sare Bernar, 1910. godine Olga se upisala u istoriju kao prvi ženski Hamlet na Balkanu. Odlikovana ordenom Svetog Save V stepena uživa naklonost i kritike pesnika, pisaca, akademika, pozorišnih radnika i skadarlijskih boema toga vremena: Branislava Nušića, Bore Stankovića, Vojislava Ilića, Žanke Stokić, Dobrice Milutinovića, Jovana Tanića, Nikole Uzunovića i drugih.

Bogata biografija ove talentovane Nišlijke našla se i u Politikinom zabavniku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com