Foto Video ubod

FOTO UBOD: Zaleđena Nišava, ne pamte ni najstarije Nišlije!

Ni najstarije Nišlije ne pamte ovakvu sliku. Temperatura koja je prethodnih dana u Nišu iznosila i minus 23 C, doprinela je da se Nišava na pojedinim mestima gde je plića voda – zaledi.

VODA SE PONAŠA DRUGAČIJE

Što je voda hladnija, gustina joj je sve manja, jer se i ona hlađenjem skuplja kao i druga tela. Međutim, za vodu ovo pravilo važi samo do četiri Celzijusova stepena iznad nule. Ako je hladimo i dalje, ona počinje da se širi! I kad se na nula stepeni sasvim zaledi, očvrsla voda (led) ima zapreminu oko devet procenata  veću nego pre početka hlađenja.

Pošto je led “širi” nego količina vode, to znači da mu je gustina manja. Zbog toga led pliva na vodi. Ovo je razlog što se vodene površine zalede po površini, a sav podvodni biljni i životinjski svet normalno nastavlja život u vodi ispod leda.

Sloj leda i snega koji po njemu eventualno napada postaje svojevrsna izolacija i  štiti vodu od daljeg  zaleđivanja. Kad bi se voda prilikom mržnjenja ponašala “normalno”, život bi bio nemoguć u vodama koje se bilo kad lede.

S obzirom na ekološke međuzavisnosti, ne bi se moglo reći da bi za ostatak živog sveta to bilo nevažno. Sem toga, ova pojava omogućuje da reke i dalje nesmetano teku ispod leda.

Kad bi reka bila skroz zaleđena na nekom delu svog toka, pristižuća (nezaleđena) voda morala bi da traži nov put.

Izvor: Istinik.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com