Društvo

Forum potrošača: Udar na male mlekare zbog sumnjivih kontrola

Centar za zaštitu potrošača „Forum“ oštro osuđuje navode u javnosti da su pronađene bakteruje u mleku malih prerađivača, jer se radi, kako ističu u Centru, o pasterizovanom proizvodu koji se upotrebljava nakon kuvanja, posle kog nema bakterija.

Nakon nedavnih navoda medija da je mleko pojedinih prozvođača puno bakterija i apela da se ne kupuje ono u kesama, oglasio se i Centar za zaštitu potrošača „Forum“.

Oni kažu da je u pitanju lažna uzbuna. Pitanje je kaže predsednik „Foruma“, Jovan Jovanović  gde su uzeti uzorci pošto niko nije posetio mlekare, posebno zato što transport do laboratorije može da utiče na rezultat dobijene analize.

„Autor koji je sve ovo objavljivao se malo zapisao, jer je zanemario glavnu činjenicu da se radi o pasterizovanom mleku, koje se upotrebljava nakon kuvanja. A nakon kuvanja u tom mleku nema bakterija, pa ni trovanja. Ovo nije prvi put da takozvani NOPS daje nekakva saopštenja. Nakon što su navodno pronašli nešto u Bonžiti, završili su na sudu i čeka ih odšteta od 10 miliona dinara“, rekao je mr Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača „Forum“.

Jovanović kaže da je važno razjasniti da li je Nacionalna organizacija potrošača Srbije zaista nacionalna i ko joj je dao to ime, kao i ko je finansirao kupovinu uzoraka pasterizovanog mleka i platio analizu, jer organizacije koje se bave zaštitom potošača nisu profitabilne.

Sporno je i to što je navodno izvršena analiza svih registrovanih proizvođača u zemlji što nije tačno dodaje Jovanović, jer su zvanično prikazana imena 31 mlekare, a u Srbiji ih ima preko 200. Udareno je, kako kaže, na male proizvođače.

„Očigledno je da će malim proizvođačima opasti promet i to će neko morati da nadoknadi. Od objavljivanja ovih rezultata korist će imati veliki proizvođači mleka jer će preuzeti tržište. I potrošači će imati štetu jer će na tržištu biti manje ponude jeftinijeg mleka. Inače, ovih dana su cene skupljeg pasterizovanog mleka podignute“, istakao je Jovan Jovanović.

Po nalogu inspekcijskih službi nakon objavljivanja rezultata NOPS-a, sporni proizvodi su ponovo išli na analizu i njihovi rezultati su ispravni, kaže Jovanović.

Podsetimo, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović je sredinom decembra izjavio je analizom utvrđeno da je mleko u kesama pojedinih prozivođača sumnjivog kvaliteta i da je u kod osam od 22 kontrolisana uzorka otkriven viši nivo bakterija od dozvoljenih.

Prema njegovim rečima, analizu 22 uzorka pasterizovanog mleka različitih proizvođača sproveo je Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu koji je došao do saznanja da određene mlekare imaju povišeno ili izrazito povišeno prisustvo bakterija od dozvoljenog kod sirovog mleka iako je mleko u kesi već obrađen proizvod.

Odmah dan kasnije, inspektori su dobili nalog da izvrše kontole u svim mlekarama koje su bile na spisku onih u kojima se prodaje mleko neispravnog kvaliteta, što je potvrdio v.d. direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com