Region

Folklorni ansambali Balkana u Drajincu kod Svrljiga

Selo Drajinac nadomak Svrljiga drugu godinu zaredom biće domaćin folklornim ansamblima Balkana, učesnicima druge po redu manifestacije “Neka živi naše selo”.

Reč je o Međunarodnim susretima folklornih ansambala i Saboru narodnog stvaralaštva, osmišljenih sa ciljem da promovišu istoriju, kulturu, muziku, običaje i tradiciju zemalja učesnica.

Svoje etnomuzikološko blago, ove godine, predstaviće više od 20 ansambala iz osam zemalja Balkana.

To je sveobuhvatna Smotra izvornog stvaralaštva u oblasti igre, pesme, svirke, nošnje i narodne glume (običaja), na kojoj se predstavljaju najbolji. Ova manifestacija je na specifičan način važna za očuvanje dela kulturne baštine, s obzirom na to da predstavlja ono najreprezentativnije iz bogate riznice tradicionalne kulture zemalja učesnica. Dolaze nam ansambli iz Makedonije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Najviše će ih biti iz Srbije i ono što raduje jeste učešće ansambala iz svrljiškog kraja koji su inicirali osnivanje festivala”, kažu u Centru za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig. 

Ova manifestacija duha, kulture i tradicije predstavlja svojevrsnu uvertiru saborovanja na tradicionalnoj Belmužijadi, koja se poslednjih 13 godina održava svakog prvog vikenda u avgustu.

Skoro na isti način smo pokrenuli i Belmužijadu. Hteli smo da pokažemo da Svrljig nije tek neki mali grad na jugu Srbije, nego da je to sredina koja ima svoje kvalitete. Svrljig je odličan primer kako selo može da živi. Drajinac je jedno od retkih gde mladi ostaju, a to nam je bio i ostao osnovni cilj. Ovaj festival će okupiti veliki broj mladih ljudi, igrače, pevače, narodne svirače koji će predstaviti bogatsvo narodne tradicije. Tako se kultura i običaji jednog naroda čuvaju od zaborava, prenose na mlađe naraštaje”, kaže Milija Miletić narodni poslanik.

Organizatori Međunarodnih susreta folklornih ansambala i Sabora narodnog stvaralaštva, su KUD “Beloinje“ i Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj je Opština Svrljig. Ovogodišnja manifestacija biće održana od 27-29. jula.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com