Turizam

Evropski dan vune obeležen na Zlatiboru

Zlatibor je u nedelju 9. aprila bio u znaku vune, prirodne sirovine korišćene od davnina u narodu ovog kraja. Ovde je na Kraljevom trgu u prepodnevnim časovima obeležen prvi Nacionalni dan vune, dok je popodne u kongresnoj sali Specijalne bolnice ”Čigota” upriličeno obeležavanje trećeg Evropskog dana vune.

Prilikom uspostavljanja prvog Nacionalnog dana vune prisutnim posetocima Zlatibora i predstavnicima medija obratili su se Vesna Rusić, idejni tvorac ovog događaja i članica Evropske fondacije za vunu EWE.

Foto: TO Zlatibor

Ona je ovom prilikom istakla da se vuna, nekada jedna od najznačajnijih sirovina, u ovo moderno doba u Evropi susreće se sa velikim problemom, tako da su proizvođači prinuđeni da je usled sve lošijih uslova na tržištu poklanjaju pa i bacaju. Ipak nade su da će vuna vremenom povratiti svoj značaj kao prirodna sirovina višestruke upotrebe, posebno pogodna za rukotvorine i udobne odevne predmete.

Foto: TO Zlatibor

U ime lokalnih partnera ove manifestacije govorio je Marko Marić, direktor ”Zlatiborskog eko agrara”, istakavši da je u ovoj godini, jubilarnoj za zlatiborski turizam koji obeležava 130 godina tradicije, velika čast što je Zlatibor prepoznat kao mesto u kome će se i ubuduće obeležavati ovaj dan. Program obeležavanja Prvog nacionalnog dana vune otvorili su momci iz muške pevačke grupe Udruženja za negovanje narodne tradicije”Zlatibor” pesmom „Lepo ti je ranom zorom prošetati Zlatiborom“, dok su program ulepšali i predstavnici pripremnog ansambla istog udruženja koji su igrali uz pesme našeg kraja.

Foto: TO Zlatibor

Predsednik Evropske fondacije za vunu EWE Alberto Kosta iz Italije, obučen u tradicionalnu srpsku nošnju sa šajkačom, izrazio je zadovoljstvo što je došao u Srbiju i na Zlatibor, pa sa Kraljevog trga pozvao prisutne da prisustvuju obeležavanju trećeg Evropskog dana vune u ”Čigoti”, ali i da dođu naredne godine u Grčku gde će se obeležavati četvrta po redu ova manifestacija.

Foto: TO Zlatibor

Tokom trećeg Evropskog dana vune, koji se preko jutub kanala uživo prenosio u čitavom svetu, glavni fokus je bilo žensko preduzetništvo i vuna. Žene imaju dugu istoriju rada sa vunom, a na ovom događaju prisutni su mogli da nauče koji su to inovativni načini koji se danas koriste u poslovanju sa vunom. Tokom obeležavanja ovog dana održano je pet panel diskusija:

  • ”Žensko preduzetništvo i vuna”,
  • ”Terapijsko pletenje i njegova uloga u zdravlju i socijalnoj koheziji”,
  • ”Korišćenje vune – trenutno stanje i perspektiva”,
  • ”Vuna – istraživanja i edukacija”, kao i
  • ”Izložbe i događaji sa vunom”.
Foto: TO Zlatibor

Na ovim panelima, pored predstavnika Srbije i Italije, učestvovali su i gosti iz Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore, Finske… Oni su imali priliku i da obiđu Sirogojno, zlatiborsku prestonicu vune sa Muzejom pletilja, a upoznali su i Muzej „Staro selo“. Organizator i pokretač ove ideje je Vesna Rusić ispred kompanije ”Krafting Co”, uz podršku Opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor, ”Zlatiborskog eko agrara”, ”Gold gondole”, Specijalne bolnice ”Čigota”, Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ i Privredne komore Srbije.

Foto: TO Zlatibor

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com