Društvo

Evropski dan jezika u Nišu

Na teritoriji starog kontinenta sutra će brojnim akcijama i manifestacijama biti obeležen Evropski dan jezika. Za ovu priliku, Francuski institut u Srbiji-Niš u partnerstvu sa Polyglot Club-om iz Niša, u sredu 26. septembra od 19 časova organizuje veliki Polyglote Café.

Francuski, nemački, španski, grčki, turski, holandski, švedski…i mnogo drugih jezika očekuje sve zainteresovane koji se, bez obzira na uzrast i nivo znanja jezika, mogu uključiti akciji.

Želimo da svima koji dođu pružimo šansu da u opuštenoj atmosferi vežbaju neki strani jezik i tako se priključe obeležavanju Dana jezika. Obezbedili smo više punktova sa naznačenim stranim jezikom gde će posetioci moći da sednu i da provere svoje znanje. Mogu da provežbaju ili samo da slušaju. Pri tom, u toku večeri ne moraju da se zadrže samo na jednom stranom jeziku, već se mogu premeštati za neki drugi sto ukoliko žele, kako bi uživali u različitim jezicima i upoznavali nove ljude”, objašnjavaju u Francuskom institutu Niš.

Svake godine 26. septembra, u svim krajevima Evrope proslavlja se Evropski dan jezika.

Ova inicijativa Saveta Evrope, započeta 2001. godine, posvećena je naglašavanju značaja svih evropskih jezika. Ovim putem, 800 miliona Evropljana u 47 zemalja članica Saveta Evrope ohrabruje se da uči više jezika, u svim uzrastima, kako u školi tako i izvan nje”, naglašavaju u Francuskom Institutu u Nišu.

Savet Evrope podržava višejezičnost u čitavoj Evropi, uz ubeđenje da je poznavanje više jezika jedan od puteva koji vode ka boljoj komunikaciji između različitih kultura i jedan od ključniih elemenata bogatog kulturnog i jezičkog nasleđa kontinenta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com