U fokusu

Evo zašto je BAGREMOVA paša važna pčelarima (FOTO)

Bagrem je na našim prostorima jako spominjana biljka, no retki su upoznati s njom na pravi način, pčelari spadaju u te retke. Ova lekovita billjka uklanja mnoge zdravstevene tegobe, a bagremov med blagotvorno deluje na regulaciju sna, povećava otpornost organizma na stes, jača imunitet, sprečava nastanak i ublažava simptome plućnih bolesti . To su tek neke blagodeti  bagremovog meda sa kojima su dobro upoznati pčelari Dragiša Nedeljković I Zoran Milojković, komšije i dugogodišnji prijatelji.

Zoran je duže u pčelarstvu, pa Dragiša sa ponosom ističe da je u svom komšiji imao mentora i učitelja, jer je pčelarstvo zanat u kome se stalno uči i napreduje. Pčelarstvom se bavi više od 20 godina.

Obojica su svoje košnice krajem aprila preselili na prostor sela Donje Vlase, jer se ovde nalazi gusta bagremova šuma, pa se pčelama pruža bogata “bagremova paša” od koje očekuju dobru medonosnu godinu.

“Bagremov med je izuzetno popularan u celoj Srbiji, kao i neke vrste livadskog meda, dok druge vrste nisu tako popularne”, kaže Milojković.

Dragiša dodaje da ove godine bagrem ima više listova nego cvetova i da je to po malo razočaravajuće.

“Ali, nisam razočaran u svoje pčele koje su vredne i koje će naći cvetove i doneće pino nekatara”, objašnjava uz osmeh.

Dragiša Nedeljković, pčelar

Jednu košnicu su otvorili i uverili se da su pčele mirne, jer su zadovoljne. A ramovi su već bili puni meda.

“Profesionalci su zadovolnji ako imaju 10-15 kg meda po košnici, obzirom na broj košnica to je količina meda koja nadokanđuje troškove koje imamo u toku jedne godine. Ja sam sigiran da ću ove godine imati 20-30 kg meda po košnici  i naravno da sam presrećan zbog toga. To će pokriti troškove, a i moji kupci će biti zadovoljni jer ću imati dovoljno meda za one koji traže pravi, pčelinji, bagremov med”, kaže Milojković.

Zoran Milojković, pčelar

Dragiša ističe da je bavljenje pčelarstvom ljubav koja traži i vreme i rad, ali i ulaganja. On je počeo sa dve košnice, i to u selu Bovan, odakle je rodom. Zoran dodaje da formiranje jedne košnice košta između 100 i 150 evra, a da se ozbilnjim pčelarom računa svako ko ima 30-40 košnica.

Da bi se postigao ovaj broj košnica, potrebno je 3-5 godina, saglasni su pčelari.

Nedeljković kaže da će svoje košnice zadžati na ovom mestu do sredine juna, a zatim će „pojuriti” i suncekretovu pašu, negde u Vojvodini. Njegov komšija će preseliti košnice podno Kopaonika.

Milojković kao iskusan pčelar tvrdi da će se mnogi ove godine požaliti da je temperatura razlog što njihove košnice nisu donele meda, njegovo mišljenje je da će razlog biti neblagovremeni rad sa pčelama u toku razvja pčelinjih zajednica jer je to ključ da pčele budu spremne za bagremovu pašu, koja je ove godine, istina, došla ranije od očekivanog.

Bagremova paša obično počinje između 10 i 15 maja, ove godine, desetak dana ranije. Iskusni pčelari poput Milojkovića i Nedeljkovića su to predvideli.

Da podsetimo, jedan kilogram pravog pčelinjeg meda prodaje se po ceni od 800-1000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com