DruštvoEkonomija

ENERGETSKI MENADŽER GRADA NIŠA: Za čistiji vazduh subvencije građanama za zamenu kotlova i prelazak na gas

Grad Niš ima plan kako će poboljšati kvalitet vazduha i temeljno radi na tome, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prilikom potpisivanja ugovora o preuzimanju kotlarnice UKC Niš od strane JKP „Gradska toplana“. Ona je napomenula da će se na zaštiti životne sredine raditi sa građanstvom i da će zajedno sa državom biti obezbeđeno sufinansiranje troškova za zamenu individualnih kotlova i prelazak na ekološki prihvatljiva goriva.

To je potvrdio i Bojan Gajić, energetski menadžer Grada Niša. On je dodao da će merama koje se preduzimaju kako bi se smanjila zagađenost vazduha u gradu značajno biti zaštićeno i zdravlje građana.

Na zaštiti životne sredine radiće se sa građanstvom, a zajedno sa državom biće obezbeđeno sufinansiranje troškova za zamenu individualnih kotlova i prelazak na ekološki prihvatljiva goriva.

„Grad Niš će uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine u narednih nekoliko meseci pokrenuti program sufinansiranja zamene kotlova kod građana koji su koristili ogrevno drvo i ugalj“, ističe Bojan Gajić.

Dodaje da će biti sufinansirana i kupovina novih kotlova na pelet i na gas kao i priključenje na daljinsko grejanje.

“Pored ove mere sufinansiranja pomoć stiže i od Gradske toplane koja je smanjila troškove priključivanja građana na njihovu mrežu. Osim toga građanima je omogućeno da troškove priključka isplate i u 36 rata. Očekujemo i da, nakon dogovora, Jugorosgas smanji troškove priključenja ali i da administrativne procedure budu pojednostavljene“, dodao je Gajić.

Prema njegovim rečima program sufinansiranja predviđa da 50 posto troškova sufinansiraju Grad Niš i republika, a preostalih 50 odsto troškova platiće građani. Program je namenjen vlasnicima porodičnih kuća, a potencijalni korisnici ove mere biće i oni građani koji menjaju stare kotlove ili šporete.

Inače preizimnajem kotlarnice UKC od strane JKP „Gradska toplana“ biće ugašeno šest kotlanica u ovom delu grada koje su za proizvodnju toplotne energije koristili mazut ili ulje što će značajno uticati na smanjenje zagađenja vazduha.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Mene zanima koliko je narodnih para potrošio grad Niš i opštine grada za krkanje u kafanu gradskih i opštinskih parazita?. Jel sme neko da objavi?

  2. Korak napred, ali sumnjam da će ovo motivisati one koji lože plastiku i smeće i truju sve nas.

  3. A dizelaši koji brundaju i voze se sve više i više po gradu…Šta ćemo uraditi sa time?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com