Društvo

ELEKTROMREŽA SRBIJE: Stanovnici Brzog Broda fizički sprečili izvođače radova na gradnji dalekovoda?

Grupa građana iz naselja Brzi Brod u Nišu danas je fizički sprečila izvođače radova na gradnji dalekovoda da pristupe gradilištu i nastave sa svojim poslom, saopštila je Elektromreža Srbije. Oni ističu da je reč o izuzetno značajnom projektu koji će obezbediti sigurno snabdevanje električnom energijom stanovnika Niša i okoline i omogućiti priključenje distributivne tranformatorske stanice Niš 6 na prenosni sistem.

Zahtevi dela građana za prekid ili radikalnu izmenu ovog projekta nemaju niti tehničko niti ekonomsko opravdanje. Njihovo prihvatanje bilo bi u potpunoj suprotnosti sa dužnostima i zakonskim obavezama EMS AD kao operatora prenosnog sistema, navode u saopštenju.

“Možemo da razumemo zabrinutost pojedinih stanovnika Brzog Broda, ali ih još jednom uveravamo da od ovog dalekovoda neće imati štetu, već korist – kako oni, tako i njihovi sugrađani u ostalim delovima Niša. Ovo je značajan elektroenergetski objekat koji se gradi po najsavremenijim svetskim standardima i ni na koji način ih neće ugroziti.

Sa druge strane, svako ometanje realizacije projekta je apsolutno nedopustivo i krajnje štetno po elektroenergetski sistem Republike Srbije. Apelujemo na građane da to ne rade, kao i na sve nadležne organe da omoguće da se radovi nesmetano nastave. Podsećamo da je ovde reč o javnom interesu i da su svi nadležni organi dužni da se ponašaju u skladu s tim.”, ističe se u saopštenju Elektromreže Srbije.

Građani sa duge strane negiraju da je došlo do fizičkog sukoba. Kažu da je bilo tako, policija bi reagovala. Dodaju još i da gradilište nije bilo obezbeđeno i da budu srećni što nisu pozvali građevinsku inspekciju.

“Radove niko ne stopira. Samo tražimo da ukopaju kablove, kao što su to uradili u čitavom gradu”, izričiti su meštani.

U Elektromreži Srbije podsećaju da se ova trafostanica nalazi u centru grada, a kada bude priključena biće omogućen ubrzan razoj stambene, privredne i komercijalne infrastrukture u Nišu na način koji do sada nije bio moguć.

“Završetak ovog projekta će ne malom broju građana omogućiti da uopšte budu priključeni na distributivnu mrežu i da imaju električnu energiju u svojim domovima, a podsetićemo javnost da su oni svojevremeno takođe zahtevali što bržu realizaciju i priključenje na mrežu.”, dodaju.

Svako odlaganje realizacije projekta znači ugrožavanje elektroenergetskog sistema, naročito kada se uzme u obzir teška energetska situacija u čitavoj Evropi i zimski period koji dolazi, a posebno sigurnost snabdevanja Niša i okoline, ponovo ističu.

“Napominjemo da se ova vrsta dalekovoda nalazi svuda u Srbiji, i u svetu, i da se njima napajaju sve distributivne transformatorske stanice naponskog nivoa 110 kV, kojih u Srbiji ima preko 150. Ovi dalekovodi, u skladu sa zakonim i tehničkim standardima i normativima, mogu da prelaze i preko objekata i ogroman je broj takvih objekata u svim gradovima Srbije. Naglašavamo da u slučaju predmetnog projekta ne postoji ni jedan prelaz dalekovoda preko objekata. A u delu koji je nadzeman, primenjene su unapređene tehnologije i maksimalno prilagođena konstrukcija prostoru. Iako se ne radi o prelazu kroz stambene zone, već prolazu kroz zelene površine, korišćene su referentne vrednosti kao za zone pojačane osetljivosti. Upravo to je razlog što su obezbeđene sve dozvole i urađeni projekti za dalekovod koji je po normativima mogao biti provodnicima iznad zemlje 8 metara, a urađen je na način da je provodnik minimalno na čak 14 metara. Da bi se to postiglo i da bi se oslobodio prostor upravo za namene zelenih površina, visine stubova su i preko 30 metara. Potpuna usaglašenost projekta sa zakonima, standardima i normativima zaštite životne sredine potvrđena je i Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu i kompletnom procedurom koja je pratila njeno usvajanje.”, piše u saopštenju.

Oni tvrde da dalekovod ni na koji način ne ugrožava zdravlje stanovnika naselja Brzi Brod, niti bilo kog građanina Srbije. Sa stanovišta zaštite životne sredine primenjena su najsavremenija tehnička rešenja za dalekovode koji se grade u urbanim zonama. Sa stanovišta električnog i magnetnog polja, prostor je posmatran kao da se radi o zoni povećane osetljivosti (iako on to u skladu sa zakonskim propisima – nije).

Grad Niš na svojoj teritoriji ima dalekovode koji su u upotrebi i više od 30 godina i do danas su u funkciji. Novi vod predstavlja napredno i sofisticirano rešenje koje se u EMS AD primenjuje i na drugim objektima te namene i koje podrazumeva visok stepen zaštite životne sredine i ljudi.

“Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i potom ažurirana studija, prošle su kompletne procedure u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu – javni uvid, javnu prezentaciju i javnu raspravu. Ažurirana Studija se može pronaći na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.”, navode u saopštenju.

EMS AD poseduje sve potrebne dozvole za izgradnju predmetnog voda u skladu sa važećim planskim dokumentima i zakonskom regulativom.

Da podsetimo, stanovnici Brzog Broda najavili su novi protest za četvrtak 15. septembar u 18 časova. Kažu da će ovog puta izaći u još većem broju. Oni sve nade sada polažu u predsednika Srbije, od koga očekuju reakciju.

Stanovnici Brzog Broda najavili novi protest. Izvođač trenutno obustavio radove na izgradnji dalekovoda

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Morate da tražite smenu direktora EPS da bi nešto postigli. Inače ko još pita gradjane šta oni misle hoće i žele, pogotovu Gradonačelnicu grada.

  2. Svuda kablovo idu ispod zemlje a jedino kroz ovo naselje iznad zemlje. Jesu li gradjani, deca iz tog naselja manje vredna?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com