Društvo

Stanovnici Brzog Broda najavili novi protest. Izvođač trenutno obustavio radove na izgradnji dalekovoda

Stanovnici naselja Brzi Brod najavili su novi protest zbog gradnje dalekovoda u ovom naselju neposredno pored dečijeg igrališta, lokalne crkve i sportskih terena. Oni će ponovo izaći na ulice sutra (četvrtak 15.septembar), u 18 časova, ali ovog puta kako ističu u još većem broju. Kako su rekli Niškim Vestima, izvođač je trenutno zastao sa radovima, ali će ipak konačno rešenje morati da dogovore sami meštani sa Elektromrežom Srbije.

 

“Očekujemo da predsednik države reaguje, njemu smo se obratili pošto je Vlada Republike Srbije trenutno u postupku formiranja”, kažu.

Jedini zahtev stanovnika Brzog Broda je da Elektromreža Srbije uvaži njihov zahtev da dalekovod i u tom naselju budu podzemni, kao što će biti u drugim delovima Niša.

“Nezamislivo je da neko u 21. veku kada se ukopavaju i najobičniji kablovi za telefonske i kablovske operatere EMS postavlja nadzemnu mrežu u blizini stambenih i verskih objekata i sportsko rekreativnog sadržaja i time direktno utiče na životnu sredinu i bezbednost ljudi”, ističu građani.

Napominju da su naišli na moguće propuste u ažuriranoj verziji studije uticaja na životnu sredinu i propuste u generalnom urbanističkom planu, konkretno u delu vezanom za trasu dalekovoda, ali kažu da neće to još uvek detaljno iznositi u javnost. Dodaju i da su im iz Elektromreže Srbije rekli da nakon što se postave dalekovodi, zemljište u zoni zaštite ubrzo i pravno prelazi u njihovo vlasništvo. To znači da će kompletnim pojasom oko dalekovoda uz bedem reke Nišave i iza privatnih kuća u budućnosti upravljati EMS.

“Ovo nije samo problem Brzobrođana već i stanovnika ostalih delova grada koji svoje vikende neretko sa porodicama provode na izletištu kod Brzog Broda”, poručuju.

Da podsetimo, ni loše vreme, kiša i vetar, nije sprečilo oko 2000 meštana da protestuju pre nekoliko dana. Oni su čak na kratko i blokirali Bulevar svetog cara Konstantina i tada najavili da će, ukoliko ne bude ispunjen njihov zahtev, radikalizovati protest. Sa istim zahtevom i sutra će na ulicu, ali naravno i sa porukom “Kada nepravda postane Zakon, otpor postaje dužnost!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com