Društvo

Dušica Dejić i Maja Kostić dobitnice povelja „Paul Polanski“

U okviru „Dana češke kulture“ uručene su Povelje za novinarstvo i humanost „Paul Polanski“, a ovogodišnja novina je Povelja za životno delo. Dobitnica Povelje za novinarske zasluge je autorka emisije „Iz(među) redova“ na televiziji „Belami“ Dušica Dejić. Povelja za životno delo je pripala novinarki Maji Kostić, koja je godinama sarađivala upravo sa Paulom Polanskim.

Ove povelje dodeljuje Asocijacija sprsko-češkog prijateljstva „Beseda“ iz Niša, a uručio ih je prof. dr Vladislav Stanko, dekan Evropskog instituta iz Praga.

Dušica Dejić, novinar

„Drago mi je što sam dobitnica nagrade, koja nosi ime po čoveku koji je voleo Srbe i Srbiju i koji je čitavog svog života radio na tome da čitav svet sazna pravu istinu o tome šta se dešavalo na Kosovu i Metohiji. Istina zanima sve nas novinare. Živimo u turbulentnim vremenima i vrlo je bitno da svi mi novinari radimo u interesu običnog čoveka i u interesu istine. Ja se zaista trudim da u mojoj emisiji to bude i tako“, poručila je Dušica Dejić primajući povelju.

Dobitnica Povelje za životno delo Maja Kostić je nekoliko godina sarađivala sa Paulom Polanskim. Ona je izrazila želju da do kraja godine završi projekte, na kojima je radila s njim. Ona je sakupljala sav materijal, video-zapise i rukopise Polanskog, tako da je u toku izrada knjige o njemu, ali i dokumentarnog filma, koji će sponzorisati Česi.

„Bila mi je čast i zadovoljstvo da radim sa novinarom kao što je Paul Polanski. Zajedno smo radili na nekoliko projekata i mogu da kažem da je Paul voleo Niš i Srbiju. Svi njegovi projekti su bili vezani za Niš. Nadam se da ćemo dva projekta, koja nismo uspeli da objavimo, objaviti do kraja ove godine“, rekla je Kostić.

Dobitnica Povelje za životno delo Maja Kostić

Ove nagrade se dodeljuju tri godine i nose ime po Paulu Polanskom, piscu, novinaru, prevodiocu, pesniku i humanitarcu češkog porekla. On je poslednje dve decenije proveo u Knez Selu. Pisao je knjigu i o bombardovanju Niša. Jednom prilikom je rekao da ne bi menjao Knez Selo ni za jedan grad u Americi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Najiskrenije cestitke Dusici Dejic ! Bez obzira sto radi na mediju,uvek bliskom gradskim vlastima, britka, pravedna, nepustljiva u borbi za istinu ! Kakav je grad ,imace posla do penzije !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com