Društvo

U toku! Dani češke kulture: Revija, radionice za decu, izložba oldtajmera i koncerti

Nišlije i Česi imaju puno „mostova koji ih spajaju“

Revijom haljina „Mostovi koji spajaju“ počeli su, treći po redu, „Dani češke kulture“, u okviru kojih se održavaju brojne radionice i druge manifestacije za decu, nisu zaboravljeni ni oni stariji za koje je priređena izložba oldtajmera uz Dane piva. Večeras sledi nastup grupe Kerber a za sutra je zakazan koncert pop pevača Vlade Georgieva.

Ova manifestacija posvećena je i Jozefu Apelu, tačnije Jovanu, koji je promenio ime nakon preuzimanja pravoslavne vere. On je pre 141 godine doneo prvu ručnu pivaru na ove prostore, tačnije u Aleksincu, Nakon oslobođenja Niša od Turaka sagradio je parnu pivaru 1884. godine u Nišu, u koju je preneo sve uređaje iz Aleksinca Danas čitav kraj, u kome se nalazila njegova pivara, nosi naziv po njemu – Apelovac. Jozef Apel je preminuo 1907. godine i sahranjen je na Starom groblju. Ova manifestacija čuva od zaborava još jednog Čeha, tačnije Amerikanca češkog porekla.

Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“ organizuje „Dane češke kulture“.

Paul Polanski je poslednje dve decenije proveo u Knez Selu. Tokom svoje karijere se bavio novinarstvom, prevođenjem, pisanjem knjiga i pesama, ali i humanitarnim radom. Pisao je knjigu i o bombardovanju Niša. Jednom prilikom bi rekao da ne bi menjao Knez Selo ni za jedan grad u Americi. Povelju Paul Polanski i ove godine uručuje profesor iz Praga Vladislav Stanko, koji je i sam dobio zahvalnicu od organizatora za podršku ovoj manifestaciji.

Aleksandra Barton iz Asocijacije srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“ i profesor iz Praga Vladislav Stanko

Dekan Evropskog instituta iz Praga, koji je iz Košica, navodi da je njegov grad partner sa Nišom, što pruža priliku za još bolju saradnju između Srbije, s jedne strane, i Češke i Slovačke, s druge.

„Slovačka i češka manjina su partneri sa nama na Festivalu češkog piva. U Pragu imamo festival koji se naziva „Prag – srce naroda“, gde učestvuju i srpska folklorna društva. Ovakve manifestacije su mnogo značajne“, poručio je Vladislav Stanko.

Aleksandra Barton iz Asocijacije srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“ zahvalna je brojnim Česima i naslednicima Čeha, koji su se pridružili njihovom udruženja, a i onima koje je privukla češka umetnost, književnost i film.

Danas u 17 sati je zakazana promocija knjige „Kuki se vraća kući“, poznatog češkog reditelja Jana Sveraka. Deo programa biće i „Sajam zdravog odrastanja“ sa radionicama za decu, kao i izložba retro automobila i motora “Oldtajmer fest – dani piva“ na platou Niške tvrđave. Za ovaj dan, planiran je i nastup grupe „Sevdah Rock Connection“, a potom i grupe Kerber.

Treći dan, u nedelju 20. avgusta otvara „Sajam zdravog odrastanja“ sa radionicama za decu, a zatim sledi i izložba retro automobila i motora. Očekuje se i nastup „Penthaus benda“, a onda i nastup Vlada Georgieva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Haljine spajaju narode??
    Da su svi došli iz Češke da se predstave nekim zaista češkim kulturnim sadržajem, pa i da ima smisla.Vlado Georgiev? Jel’ on Čeh??
    Ovako- totalna glupost i hvalospevi sami sebi onima koji su to organizovali i progurali.

  2. Одлично!
    У славу сарадње са неким народом,а не позив на војевање.
    Да се види мултикултуралност јужног дела државе. Нишка котлина је примила много Јермена,Чеха,Пољака.
    Овако се показује начин на који их поштујемо.Даће Бог да обележимо сарадњу са народима свих држава у комшилуку.
    Ова манифестација да постане бренд града.
    Него…..беше ли неко из кабинета?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com