Društvo

Dr Džunić čestita Nišlijama 105 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Trgu kralja Milana, na spomenik vojvodi Petru Bojoviću biće obeležen jubilej, 105 godina od oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

Dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša, poručuje da bi građani trebalo da pamte svoju bogatu istoriju, ali i da streme ka sigurnoj i svetlijoj budućnosti.

„Današnji veliki dan obeležavamo svi mi, građani grada Niša ali i manjih mesta oko grada koji su oslobođeni u Prvom svetskom ratu kada i Niš. Setićemo se i pominjati danas ali i svaki drugi dan one hrabre ljude koji su ostavili svoje živote i poklonili ih nesebično za oslobođenje našeg grada. Svima je za nauk, da treba da se borimo, da radimo za dobrobit ne samo grada već i države koja uvek ima nove i sve teže izazove sa svih strana. Naše heroje kojima se danas klanjamo, ne smemo da izneverimo i čuvamo ono što su nam dali – slobodu, mir i ravnopravnost“, rekao je dr Džunić.

Na današnji dan pre 105 godina Drugi pešadijski puk pod komandom generala Mihajla Kovačevića oslobodio je Niš. General Kovačević bio je poslednji ratni komandant Drugog pešadijskog puka, poznatijeg kao Gvozdeni puk. Za građane Niša 12. oktobra 1918. godine prestao je Veliki rat. Prvi koji je toga dana kročio u grad, bio je Vidojko Jovanović iz Sićeva, redov puškomitraljezac, čime je krenula ofanziva do konačne pobede. Potvrda tome su lična arhiva, fotografije, beleške i ostala dokumenta brigadnog generala Mihajla Кovačevića.

Poslednji komandant Gvozdenog puka

Foto: Istorijski arhiv Štip

General Mihajlo Кovačević, rođen u Ribnici kod Valjeva, 13. maja 1918. godine postao je komandant Drugog pešadijskog puka “Кnjaz Mihailo” i na tom položaju ostao do 12. januara 1919. godine. Komandovao je Gvozdenim pukom tokom proboja Solunskog fronta, odnosno do kraja rata.

Ubijen je u atentatu 5. oktobra 1927. godine ispred svoje kuće u Štipu. Napali su ga trojica atentatora VMRO-a i ubili sa tri metka od kojih su dva prošla kroz šapku. Sahranjen je 9. oktobra 1927. godine u Aleji velikana u Beogradu.

General Mihajlo Kovačević nije imao sopstveno potomstvo, zbog čega je sa suprugom Zorkom osnovao Fond za pomoć siromašnoj deci. Njegova žena je bila predsednica Кola srpskih sestara u Štipu i vodila je i Žensku školu za domaćice.

Foto: Istorijski arhiv Šrip

Mihajlo Kovačević je bio načelnik Sokola u Štipu gde je osnovao i Oficirski dom. Na njegovu inicijativu podignuti su spomen kosturnica i kapela vojnicima poginulim tokom Drugog Balkanskog rata u Bregalničkoj bici, koju su, nažalost, tokom Drugog svetskog rata slušili bugarski fašisti.

Foto: Istorijski arhiv Stip

Na mestu kapele, danas stoji spomen ploča podignuta 2015. godine na inicijativu profesora Bore Ristića iz Udruženja za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u Makedoniji. U Štipu, na današnjem Školskom trgu, generalu Kovačeviću bio je podignut spomenik koji su bugarski fašisti srušili tokom Drugog svetskog rata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ниш би се више обрадовао када би сте му честитали оставкама и поименичном кандидатуром за сваку функцију на наредним изборима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com