Društvo

Domaćin kvarta, niški izum, daje odlične rezultate – manje smeća u gradu, a više klupa, lenjikovaca, igrališta…

Odluka JKP “Mediana” o uvođenju domaćina kvartova izazvala izazvala je u prvi mah negativne komentare građana Niša zbog bojazni da će biti novih zapošljavanja u niškom javno komunalnom preduzeću.

Međutim, početkom godine domaćini kvartova počeli su da brinu o niškim kvartovima bez novih zapošljavanja već su oni odabrani među stalno zaposlenima, a ovih dana stižu i pohvale za njihov rad.

Stanovnici niškog naselja Duvaništa kažu da je zahvaljujući domaćinu njihovog kvarta to naselje dobilo nove klupe i letnjikovce, novi parkovski mobilijar, klackalice i ljuljaške za decu, a i celo naselje je čistije nego ranije. Gojko Živković, stanovnik Duvaništa rekao je poslednjih meseci mnogo češće viđa radnike “Mediane” kako čiste taj deo grada.

Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

“Stalno je tu između zgrada jedan mladi “Medianin” radnik, a viđam često i njihove ekipe. Dolaze, skupljaju otpad sa igrališta i sa travnjaka. Rešen je i problem sa otpadom koji su pored kontejnera na raskrsnici Bulevara Medijana i Đerdapske ulice bacali ljudi iz drugih delova grada. Kontejneri su sklonjeni i napravljeni podzemni, tako da više nema smeća na toj raskrsnici”, rekao je Živković.

Gradimir Pešić, rekao je da se kontejneri i kante za đubre redovno prazne poslednjih meseci, čak i kartonska kutija koju su građani postavili pored jedne od klupa kako bi u nju bacali smeće. Snežana Ilić kazala je da su stanari njihove zgrade dugo tražili da im se u dvorištu zgrade napravi letnjikovac sa klupama, a dobili su ih vrlo brzo nakon što je domaćin kvarta počeo da radi.

Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

„Naš upravnik zgrade je to dogovorio sa domaćinom kvarta, a dogovorio je i da se mali košarkaški teren ogradi, kako vozači tu ne bi mogli da se parkiraju. I jedno i drugo svima puno znači. Deca su sad stalno na terenu i igraju košarku, a mi stariji sedimo ispod letnjikovca“, istkla je Ilić.

Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

Direktor JKP „Mediana“ Ivan Mihajlović rekao je da se odluka o uvođenju domaćina kvartova pokazala kao jako dobra.

“Grad je podeljen u tri zone, plavu, žutu i crvenu i ukupno 26 kvartova. Svaki kvart ima svog domaćina koji se na terenu stara o komunalnim problemima koje treba da rešava „Mediana“. Sa tom odlukom prvi put su svi delovi grada ušli u sistem redovnog održavanja javne higijene i zelenila. U ovom trenutku u svakom delu grada se nalaze radnici „Mediane“ koji rade u nekom od kvartova“, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, reakcije građana su jako dobre, jer su im domaćini kvartova na usluzi i imaju direktan kontat sa javno-komunalnim preduzećem. Građani, dodao je Mihajlović, mogu direktno da prijave sve komunalne probleme sa kojima se suočavaju i ti problemi se vrlo brzo rešavaju.

Na žalost, kazao je Mihajlović, najveći problem domaćinima kvartova prave i dalje sugrađani koji nelegalno odlažu otpad pored kontejnera, kao i oni koji bacaju otad van posuda koje se nalaze na javnim površinama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

11 Komentara

  1. Čitam i ne verujem.Pitam se da li i naselje Čalije ima svog domaćina kvarta,jer ako ga ima taj očigledno ne radi svoj posao kako treba ili ne zna gde je to naselje.Naselje postaje AMAZON ovog grada.Rastinje je toliko poraslo da čak izbija i iz asfalta jer je zelena površina toliko uzbujala da će početi da nas napadaju tigrovi i lavovi a anakonde već viđamo ispred i oko kuća i zgrada.MEDIJANOOO POMAGAAAAJ!!!

  2. Voleo bih da je to istina,ali to je samo zamazivanje očiju jer ova vlast,, gde god prezno mesto vidiš ti zgradu posadi,od zelenila nema ,,vajde,,

  3. A kako doći do svog „domaćina kvarta“?
    Videla sam neku šemu….“domaćin II ili III kategorije“…i ništa mi nije jasno..Što lepo ne ostavi svoj broj telefona na oglasnim tablama u zgradama svog reona, da znamo koga da zovemo radi prijave problema.

  4. Потребно је да грађани знају ком кварту припадају.То да у свим зградама оставе податке на огласној табли, мало је компликовано.Зар не би Медиана могла на погодном месту на табли написати да је то кварт бр…., које улице и простор обухвата, бр.телефона и име домаћина кварта, а да у име станара са њим контактирају управници.Могла би и слика домаћина кварта, али, не знам како би се провео, када га препознају грађани, неки ће да тапшу по рамену, неки да бију.

  5. Čitam i neverujem.Strah vas je bilo da je to samo novo zapošljavanje radnika.A sad je problem jer se ne čisti.Pa zar vi stvarno mislite da 26 radnika(domaćina) mogu da održavaju ceo grad.Kad bi smo manje prljali grad i vodili računa o svojoj zgradi i oko nje bilo bi mnogo bolje i prijatnije za život.Ja živim u kući i meni ispred kapije raste korov ali ja ne čekam iz Medijane da dođu da počiste jer onda sigurno nebi u kuću mogao da uđem.

  6. Još samo da sada angažuju i noćnog domaćina kvarta da dežura kada se do 3h noću kod letnjikovca sakuplja omladina koja divlja i od koje stanovnici Duvaništa noćima ne spavaju.

  7. I ja citam i ne verujem. Samo 400 m.od centra tj. Obrenoviceve ulice , u blizini studentskog doma, stajalista autobusa br.4 u blizini Sojke, ulica Obilicev venac, sa napustenim lokalima, srusenim kucama, tonama kutija i smeca koja lete ulicom, kopaju i prave prilaze kucama a na trotoaru stoji mesecima sut. Niko o tome ne brine. U Kozarackoj ulici od studentskog doma do ogromne zgrade Ogrev investa..napustena, porazbijanih prozora, korov oko zgrade..zar nije mogla da se iskoristi za Dom zdravlja, za vrtic za decu..da dobije nekakvu namenu..da ne propada godinama..pa tako se ne ponasaju ni pijani milioneri..pola novih kuca, a izmedju porusene i u siprag zarasle kuce. Da li je normalno da se zidaju nove zgrade 10 km.od centra a ovde na 800 m od centra pravi zmijarnik.

  8. Није важно о којој се локацији ради, читав град треба исто третирати, али наравно за почетак и за чистији град прво поставити корпе за отпатке, јер су оне старе све покрали, а онда лепо ,,малограђане“ по џепу са сваки папирић вам предвиђеног места за то и о час посла град чистији него икада.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com