HronikaZdravlje

Doktori Marku obećali da će zajedno trčati

Marko Lazarević(16) se nalazio u autobusu na koji je na pružnom prelazu u Donjem Međurovu 21. decembra naleteo voz na realiciji Niš-Prokuplje.

Pet ljudi je u ovom sudaru stradalo na licu mesta, dvoje je preminulo u bolnici. Za Marka kažu da je udes preživio na volšeban način jer je voz presekao autobus baš na mestu gde se nalazio Marko sa svojim drugom koji je nastradao. U bolnici su konstatovali povredu vratnih i grudnih pršljenova. Tog trenutka su lekari započeli bitku za njegov život, a cilj im je bio da povrate pokretljivost njegovom telu. Nakon operacija uspeli su da ostvare svoje nade.

Marko mesecima nije progovaro o nesreći koja se dogodila. Tek sada je uspeo polušapatom da nešto kaže o trenutku koji je čudom preživeo.

“Sedeo sam sa Aleksom kada sam u jednom trenutku osetio jak udarac. Sledeće čega se sećam je užas. Svuda oko mene ležali su nepokretni ljudi. Koliko sam ozbiljno ja povređen saznao sam tek u bolnici”, kaže Marko.

Dodaje da je sada dobro. Veruje lekarima, ali veruje i sebi i što je najvažnije ne predaje se. Operisao ga je jedan od naših najboljih spinalnih hirurga, profesor dr Nebojša Stojanović koji je stalno pored njega. On je njegova moralna podrška, a dogovor je da na jesen, kada prođe i period rehabilitacije u Ribarskoj Banji njih dvojica zajedno trče maraton. Marku je to novi cilj i novi podsticaj da nastavi sa borbom koju je započeo.
Kako bi na što plastičniji način dočarao o kakvim povredama se kod Marka radilo doktor Stojanović kaže da je mladić bio skoro nepokretan.

“U pitanju je bila kompleksna povreda vratnog dela kičme gde su sedmi vratni i prvi grudni pršljen kompletno bili smrskani, sa utisnućem u kičmeni kanal i direktnom kompresijom na kičmenu moždinu. Operacija je urađena u dva akta, prvo smo uklonili smrskane korpuse, ubacili sa noge koštani implant i sa prednjom pločicom ga stabilizovali. Nakon te prve operacije, pacijent je pokazao početni efekat kliničkog oporavka. Usledila je druga, cevikotorokalna intervencija kako bismo omogućili držanje vrata u uspravnom položaju i dobro zarastanje koštanog implantanta. Zahvaljujući i permanentnoj rehabilitaciji sada smo u fazi oporavka neuroloških funkcija, još postoji teža pareza leve noge dok su desna i obe ruke u dobroj funkciji”, objašnjava dr Nebojša Stojanović i dodaje da se ovakve operacije skoro jedva rade u Srbiji, a da se u Nišu već obavljaju rutinski.

Kraj postelje šesnaestogodišnjeg Marka je već mesecima njegov otac Radoslav. Hrabri ga da istraje do kraja, da ne poklekne , ne izgubi veru.

“Nije nam lako, ali je Marko hrabar, a ko ovo nije doživeo ne može da razume kakve su to muke. Sve što mi lekari kažu uradim. Doktor nam daje puno nade, veruje u ono što je uradio, svaka mu čast, nikad neću moći da mu se zahvalim na brizi za ovaj mladi život. Marku puno znači i to što ga njegovi drugovi stalno obilaze, a veliku podršku mu daje i njegova devojka. Svi zajedno verujemo u njehov oporavak”, kaže otac Radoslav i dodaje da veliku zahvalnost duguje i svojoj firmi “Nišstan” koja ga je i finansijski pomogla, ali mu je omogućila da sve vreme bude pored svog sina.

Mada vreme prolazi, Marko je na putu oporavka, porodica još ne može da izbriše iz sećanja trenutak kada su saznali da im je sin povređen u nesreći. Ne brišu se ni slike koje su im prolazile kroz glavu dok su ga tražili u bolnici. Najteži su to trenuci bili za sve, kao i muke koje su kasnije došle i za Marka i za njegovu porodicu.

Marka sada očekuje oporavak i rehabilitacija, ali i borba da iz sećanja izbriše najteže trenutke u svom životu i momenat kada je čudom preživeo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com