Politika

DJB: Gas na struju

Za eksponencijalni i šokantni rast računa za utrošenu toplotnu energiju, koji su u decembru dobacili čak i do 60% više u odnosu na prethodni mesec, upkos logici i brizi za građane i njihove skromne januarske kućne budžete, direktor niške Toplane, Zoran Stojanović dao je objašnjenje koje je u najmanju ruku nekorektno, piše u saopštenju pokreta Dosta je bilo.

“Račune objedinjene naplate na kojima se nalaze i astronomski obračuni, direktor Stojanović smatra logičnom posledicom ekstremnih vremenskih uslova u sred zime, kao i temperature, koja je sasvim neočekivano primorala Toplanu da svoje usluge grejanja produži na maksimalnih 24 sata, sedam dana u nedelji. Problem je utoliko veći što se direktor Stojanović, komentarišući pojavu koja je direktni atak na socijalnu stabilnost i funkcionisanje većine niških porodica priključenih na sistem daljinskog grejanja, poziva i na “povećanje cene energenata” , tvrde u DJB.

Pokret Dosta je bilo smatra da su izneti argumetni – sporni po mngo čemu – nedovoljni razlog za udar na građane, jer se igrom malih cifara i velikih minusa došlo do astronomskih iznosa cena grejanja, koji su u pojednim slučajevima veći za više hiljada dinara. Za jedan niški stan od 67 kvadrata, novembarski račun iznosio je 15.900 dinara. Vlasnika ovog stana zaprepastio je naredni račun, za decembar, i to u iznosu od oko 23.000, gde je samo grejanje procenjeno na oko 18.500 dinara! Za istu kvadraturu stana u Beogradu, decembarski računi u proseku su iznosili oko 7.500 dinara. Beogradska toplana takođe opslužuje svoje korisnike 24 sata dnevno, i to ne samo za vreme ledenih dana, već od samog početka grejne sezone.

Zašto Nišlije plaćaju skuplje grejanje, pitanje je na koje još uvek nismo dobili prihvatljiv odogvor, već čuđenje direktora Stojanovića, koji prestoničku uštedu vidi kao posledicu dobre energetske efikasnosti objekata (!).

Pokret Dosta je bilo smatra da je ovakav odgovor odgovornog lica neprihvatljiv i nedovoljno ubedljiv, imajući u vidu da kriza cene grejanja već mesecima potresa osiromašeni i privredno devastirani Niš. Prava istina pre leži u činjenici da je Toplana iz tehničkih razloga PRINUĐENA da neprestano greje, ali ne samo zbog građana, već i zbog toplovodnih cevi, koje bi u protivnom ispucale.

Pokret Dosta je bilo poseća građane da Grad Niš, čiji se čelnici pozivaju na međudržavni sporazum Srbije i Rusije, gas kupuje od Jugorozgasa. Po mišljenju stručnjaka, reč je o spornoj kompaniji, preko koje se gas distribuira do Srbijagasa, što direktno utiče na cene koje se na taj način diktoraju, najpre niškoj Toplani, a onda i Nišlijama, koji uprkos svemu, na januarskom ciči svoje stanove dogrevaju na struju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com