Društvo

Đaci Gimnazije “Svetozar Marković” delili amblem Natalijine ramonde

Učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu danas u Obrenovićevoj ulici delili amblem Natalijine ramonade, a povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a na pultu postavljenom peko puta “Banke humanosti” izložili su Albansku spomenicu i herbarski primerak Natalijine ramonde. Akcija je organizovana kako bi upoznali građane Niša o značaju pobede u Prvom svetskom ratu i načinu kako se ovaj praznik obeležava u Srbiji.

Mladi gimnazijalci nisu ostali nezapaženi. Prolaznici su znatiželjno prilazili da vide o čemu se radi, a đaci su pričali o Danu primirja, Prvom svetskom ratu, amblemu Natalijene ramonde, njenom poreklu, značenju.

“Ideja o ovakvoj akciji se rodila još prošle godine, a želja nam je bila da naši učenici upoznaju sugrađane sa tim šta se danas obeležaca jer smo primetili da se mnogi pitaju šta to slavimo 11.novembra”, kaže Predrag Nešović, profesor istorije u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu. “Ovakav način rada je koristan i za đake jer smo spojili nekoliko predmeta, istoriju, biologiju i geografiju, a đaci su izašli ii z školskih učionica i u neposrednom susretu sa građanima mogu da pokažu šta su naučili o ovom prazniku i uopšte o Prvom svetskom ratu. Građani su pozitivno iznenađeni ovakvim načinom obeležavanja ovog dela”.

Prolaznici su mogli da vide i kako izgleda Albanska spomenica koja je symbol stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, ali i kako izgleda cvet, odnosno cela biljka, Natalijine ramonde.

“Za sada se više interesuju o tome šta ovde radimo stariji sugrađani, a mladih još i nema toliko”, kaže Vidak Vidaković. “Oni zastaju i pitaju da im kažemo nešto o Natalijinoj ramondi, da čuju nešto i o Velikom ratu. Nešto oni čuju od nas, a nešto i mi naučimo od njih”.

Ana Živaljević je zadužena za priču o Natijinoj ramondi.

“To je biljka koja je poput feniksa. I kada uvene može ponovo da se rodi samo je potrebno da je zalijemo, ili da je pokvasi koja kap kiše. Ona zbog toga simbolizuje Srpsku vojska koja je uspela, posle Albanske golgote da se oporavi, da se vrati na front i nadčovečanskom snagom donese slobodu Srbiji”, kaže Ana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com