DruštvoPolitika

Delegacija GO Crveni Krst na otvaranju “Kuće maski” u Košarevu

Predstavnici GO Crveni Krst učestvovali su u Promotivnoj turističkoj turi “Otkrijte tradiciju” i prisustvovali otvaranju “Kuće maski” u bugarskom selu Košarevo u okviru projekta “Turizam i tradicija – razbojno, zabavno, atraktivno”.

Gradska opština Crveni Krst partner je na projektu „Turizam i tradicija – raznobojno, zabavno, atraktivno”, a vodeći partner je Oblasna admnistracija Pernik, Bugarska.

Ovim projektom uređeno je izletište „Vidrište” pored sela Miljkovac, a Oblasna administracija Pernik formirala je muzej maski, „survi”, u selu Košarevo.

“Cilj ovog projekta je stvaranje uslova za što veći razvoj turističkih destinacija, za razvoj i vraćanje ovih starih običaja i ja sam siguran da ćemo nastaviti i dalje saradjnu sa našim prijateljima iz Pernika. Obostrano je zadovoljsto što završavamo ovaj veliki projekat” rekao je predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović.

U “Kući maski” nalaze se tradicionalne bugarske “surve”, maske i odeća koji su se koristili uoči praznika koji se proslavlja u noć između 13. i 14. januara.

“Danas imamo čast da otovrimo “Kuću maski”, koju smo restaurirali i u kojoj ćemo čuvati naš stari običaj “survi”. U njoj se nalaze specifične maske, zvona i odeća za tradicionalni ritual. U ovoj kući je muzej u kome će pored maski moći da se vidi i radionica za maske” istakla je predsedinca Oblasne administracije Pernik Irena Sokolova.

Ovaj projekat prekogranične saradnje finansiran je iz fonda Evropske Unije sa 600 hiljada evra, od čega je 300 hiljada uloženo u uređivanje “Vidrišta”, a 300 hiljada u uređivanju muzeja “Kuća maski”.

Predsednik GO Crveni Krst, najavio je još jedan projekat finansiran od Evropske Unije, koji će se ostvariti u saradnji sa Oblasnom administracijom Pernik, a koji obuhvata asfaltiranje i uređenje dvorišta tehničkih škola u Nišu i jedne tehničke škole u Perniku.

“Za mesec dana nas očekuje još jedan veliki projekat, oko 600 evra. Mi iz GO Crveni Krst imali smo da uredimo dvorišta svih tehničkih škola, koje je opremljeno svim onim što je našim studentima i đacima potrebno. Počev od velike bine za sportske manifestacije, muzičke manifestacije, solarno napajanje, video nadzor, klupe, dve česme i internet kutak. Takođe, napravili smo i jednu teretanu na otvorenom” istakao je prof. dr Miroslav Milutinović.

Kako je najavio predsednik GO Crveni Krst, projekat će biti zaključen sportskim nadmetanjem u malom fudbalu i košarci.

Veza između Niša i Breznika

U okviru Promotivne turističke ture “Otkrijte tradiciju” delegacija iz GO Crveni Krst imala je priliku da obiđe mesto Breznik koje pripada Oblasnoj administraciji Pernik.

Prvi dokumentovani podatak postojanja mesta Breznik nalazi se u niškim spisima iz jedanaestog veka.

U okviru obilaska Breznika, delegacija je imala priliku da poseti Istorijski muzej, Biblioteku, kao i Crkvu Svete Petke, Crnogorski manastir i Zemenski manastir.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com