DruštvoEkonomija

Vidrište – moderna, evropska turistička destinacija

Izletište nadomak Niša, Vidrište, postalo je prava turistička destinacija u Gradskoj opštini Crveni Krst, zahvaljujući prekograničnom projektu koji je ova niška opština realizovala sa bugarskim gradom Pernik. Projekat je finansirala Evropska unija sa 600 hiljada evra.

Ova moderna, evropska turistička destinacije, završena je nakon dve godine, a značajna je za turizam i kompletnu privredu ovog kraja, kažu u GO Crveni Krst.

“Osnovni cilj ovog velikog projekta je da se stvore uslovi razvoja turističkog potencijala. Zahvaljujući ovom prekograničkom projektu opremljena je kompletna infrastruktura i urađen mobilijar. Napravljene su izletničke staze, asfaltiran je put od izletišta do Miljkovca. Postavljeno je osam izletničkih stolova, 18 klupa za odmaranje, preko 28 pratećih objekata, 30 stubova za osvetljenje, postavljeno devet nadzemnih kamera”, rekao je predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović.

Inače, Vidrište je poznato po lekovitom svojstvu vode koja ovde izvire i često ga posećuje lokalno stanovništvo. Sada kada je u potpunosti dobilo novi izgled na putu je da postene jedna od turističkih atrakcija ovog dela Niša.

“Ovo je drugi projekat koji imamo sa opštinom Crveni Krst. Jedan se odnosi na Vidrište, a drugi na razvijanje turizma u opštini Pernik”, rekla je Irena Sokolova iz te bugarske opštine, udaljene samo 30 kilometara od Sofije.

Grad Niš će urediti prilaz bazenu i prateće sadržaje.

“Dogovorio sam se sa predstavnicima opštine da napišu projekat i grad će finansirati sređivanje prilaza bazenu, ali i urediti svlačionice, toaleta”, najavio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Vidrište je atraktivna turistička destinacija i zbog toga što se u njegovoj blizini nalaze ostaci vizantijskog utvrđenja “Gradište” iz VI veka, ostaci srpskog srednjovekovnog zamka “Železnik” iz XIV veka i crkva Svetog Nikole.

Povodom završetka projekta na prostoru „Vidrište“ u blizini Miljkovca održana je manifestacija „Otkrijte tradiciju“ koja predstavlja deo projekta „Turizam i tradicija raznobojno, zabavno, atraktivno“.

Gosti manifestacije su dočekani u tradicionalnim nošnjama sa pogačom i solju,a na nekoliko punktova bili su postavljeni i štandovi sa narodnim rukotvorinama i proizvodima baziranim na tradiciji srpskog i bugarskog naroda.

Prisutne su pozdravili predstavnici opština Crveni krst i Pernika, a manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović .

Za sve posetioce priređen je i prigodan kulturno-umetniči program, a na samom ulazu u Vidrište postavljena je mapa sa tačnim lokacijama prirodnih i sportskih lokacija na ovom područiju.

Nakon što je Crveni Krst bio domaćin gostima iz Bugarske, delegacija iz Niša je otišla u zvaničnu posetu Perniku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com