Društvo

DEČIJI KULTURNI CENTAR: Božićni turnir u šahu

U Dečjem kulturnom centru  održan  tradicionalni 23. Božićni turnir u šahu koji igraju dve starosne kategorije,  predškolci i dečaci i devojčice do četvrtog razreda i starija grupa koja se rejtinguje od petog razreda do 20. godina. Prema rečima FIDA majstora Dragana Živića iz Dečjeg kulturnog centra, organizatora ovog takmičenja, na takmičenju su učestvovali šahisti iz Vlasotinca, Blaca, Kruševca , Aleksinca, Kragujevca i Niša. On dodaje da je Božićni zurnir u šahu koji se održava u Nišu po nečemu poseban.

“Moglo bi se reći da skoro svaka opština ima svoje turnire. Svakodnevno imamo dečje turnire, bilo pri školi, bilo pri klubu, okružni, gradski. Ovaj turnir ima specifičnu težinu jer je posvećen najvećem prazniku. Veliki broj dece je na raspustu i ovim turnirom počinjemo šahovsku godinu. Očekuju nas brojna takmičenje. Već narednog vikenda imamo okružno kadetsko prvenstvou školi Mika Antić”, keže Dragan Živić.

I sam Dragan Živić igra šah, a uz to je šahovski trener. Kaže da su najbolje godine za početak učenja šaha u predškolskom periodu.

“Neće svi biti velemajstori ali je važno da se deca bave nekim korisnim aktivnostima, da idu na takmičenja, da razvijaju logiku, da se bolje socijalizuju u društvu.  Deca koja uče da igraju šah po pravilu su odlični matematičari koji osvajaju nagrade na takmičenjima i u kasnijem životu inženjeri , programeri, doktori”, objašnjava  Živić.

Pavlović Andrija ima 14 godina, iz Niša je  i tata ga je naučio ovoj igri još dok je bio mali. Kaže da želi da u budućnosti postane trener šaha. To mu je važnije od nagrada.

“Treniram šah tri godine, igrao sam dosta turnira, a od petog razreda redovno treniram. Na ovom turniru sam učestvovao prethodne dve godine i osvajao sam nagrade skori uvek kada sam učestvovao na turnirima . Nagrade mi nisu najznačajnije. Hoću da podignem rejting , da dođem do šahovske titule.”, kaže Andrija.

Maja Veljković ima devet godina i ide u treći razred osnovne škole Car Konstantin. Naučila je da igra šah od starijeg brata i sestre, a trenira kod Dragana Živića.

“Došla sam da igram šah i ne znam da li ću dobiti neku nagradu “, kaže Maja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com