Društvo

Darko Bulatović: Niš će ove godine biti veliko gradilište

Ulaganja u ovoj godini biće znatno veća u odnosu na 2017., uprkos tome što smo u prošloj godini imali najveća ulaganja do sada pre svega od države, a onda i od grada, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović Niškim Vestima. On je naveo samo neke od kako je naveo mase velikih projekata na kojima će se raditi u ovoj godini.

Kao najznačajniju invensticiju prvi čovek grada Niša ističe izgradnju naučno tehnološkog parka. Kompletnu izgradnju i opremu finansiraće država, a vrednost radova je 1,850 milijardi dinara. Biće izgradjena višenamenske laboratorska lamela u okviru samog Elektronskog fakulteta i sam naučno tehnološki park u delu prostora od Elektronskog fakulteta i ulice Aleksandra Medvedeva, pojašnjava Bulatović.

„Ovo je najzanačajnija invensticija za naš grad, zato što je to ulaganje u obrazovanje, u znanje u nauku“, rekao je.

Početak radova

Bulatović kaže da nas ove godine očekuje i nastavak izgradnje Somborskog bulevara, koji će se završiti spajanjem Bulevara 12. februar i Nikole Tesle. Postoji mogućnos da se on produži do Pantelejske crkve.

„Time ćemo težište saobraćaja iz ovog dela  u pravcu Panteleja i gornjeg dela Medijane prebaciti na Somborski bulevar i time rasteretiti, samu jagodin malu, Most mladosti, potez prema sudu, Bulevaru Nemanjića“.

Invenstiraće se u škole, graditi vrtići, graditi Bulevari, kružni tokovi. Biće rekonstruisana vodovodna i kanalizacioa mreža, ali i putna infrastriktura u okviru tri radne zone: Lozni kalem, Vinogradarski institut i Zona Donje Međurovo.

„Brzi Brod će dobiti vrtić i novu ambulantu“

Foto:energetskiportal; ilustracija

Kada je vodosnabdevanje u pitanju Bulatović najavljuje da će u ovoj godini biti rešen sistem Vrelo, koji osim tog sela vodom snabdeva i Paligrace i Trnavu. Nastaviće se i izgradnja vodovoda prema Humu i Brenici, tako da će meštanima ovih sela biti rešen problem sa vodom. Najavljuje i nastavak izgradnje kolektorske mreže.

„Nastavljamp izgradnju onih koji nisu završeni, a ove godine otvaramo i južni kolektor kojim će se rasteretiti odlivanje otpadnih voda i time sprečiti česte poplave u Zetskoj ulici, Kliničkom centru, stadonu, Čairu“, rekao je Bulatović u intervjuu Niškim Vestima.

Godinu smo započeli i ulaganjima vezana za turizam. Već je počela rekonstrukcija prostora u okviru same Tvrđave, sređivanje bedema, a uskoro nas očekuje i sređivanje rekonstrukcija centralnog Trga Milana Obrenovića, prostora ispred gradske kuće u ulici 7. juli, kazao je Bulatović.

Niš će dobiti jednu od najvećih sportskih hala u Srbiji

Ovu 2018. godinu ćemo iskoristiti za obezbeđivanje lokacije, izradu projekta i pripremu dokumentacije, rekao je.

Arhiva; Međunarodni sajam turizma

„Očekujemo da ćemo uspeti to da uradimo u ovoj godini, a ukoliko ne završimo u ovoj nastavićemo u sledećoj godini. Kada se završe svi ti potrebni papiri, dokumenta, saglasnosti, krenućemo u izgradnju jednog takvog značajnog objekta.“

Hala se neće koristiti samo za sport, biće korišćena i kao sajamski prostor, jer ovaj prostor koji sada imamo ni po veličini, ni po prilazima, ni po pristupu ne zadovoljava te potrebe. Ipak je hala rađena u neko drugo vreme, istakao je Bulatović i dodao da će zato ovim projektom ti nedostaci biti otklonjeni, a sama hala će se koristiti u više namena.

Ulaganja u niški Aerodrom

Bulatović najavljuje i nastavak ulaganja u niški Aerodrom. Invenstiraće se u prilazna svetla i proširenje kapaciteta, i tako će se omogućiti  sletanja aviona i u uslovima najmanje vidljivosti. Radiće se i na podizanju bezbedonosnih kapaciteta koji su potrebni kako bi aerodrom ispunjavao sve uslove, pratio dinamiku, a time i povećavao broj putnika i novih destinacija.

Izgradnja stanova

Gradska stambena agencija će pripremiti sve za nastavak izgradnje još tri lamele na poziciji Majakovskog, a što se tiče stanogradnje koje država finansira ona ide svojim tokom, kaže gradonačelnik.

„Ti stanovi su za sada namenjeni pripadnicima vojske, policiji, Bezbedonosno informativnoj agenciji, a ja verujem da će taj projekat biti proširen i na neke druge oblasti, obrazovanje, nauku“.

Grad će uskoro obezbediti lokaciju. Najbolja lokacija iznad Pantelejske kasarne, ili lokacija koja je na samom Somborskom bulevaru.

„Želimo da povežemo Bulevare u jedan jedinstven, ali za to moramo da rešimo pravno imovinske odnose, jer taj prostor pripada vojsci“, napomenuo je Bulatović.

Zaobilazna pruga oko Niša

Foto: Vladan Damnjanović

Radimo na eksproprijaciji, nastavak i izuzimanje zemljišta za zaobilaznu prugu oko Niša,  istakao je Bulatović i dodao da je to kompletan posao koji će biti završen 2019.

„Radi se o 2500 parcela, treba rušiti preko 60 objekata, tako da taj posao nije ni malo jednostavan. Sredstva su obezbeđena, projekt se nalazi u okviru projekta rekonstrukcije pruge Niš-Dimitrovgrad“, pojašnjava gradonačelnik.

Zapošljavanje

Završiće se izgradnja još četiri fabrike koje će uposliti radnike u ovoj godini i tako će se broj nezaposlenih još više smanjiti.

„Trenutno je u Nišu oko 4.000 manje nezaposlenih, a ove godine očekujemo još veće aktivnosti i na tom polju. Grad će biti ponovo podrške Nacionalnoj službi za zapošljavanje oko zapošljavanja teže zaposlenih kategorija, ali i malim i srednjim preduzećima“, najavio je.

Gradska kuća
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

Da li ste zadovoljni vašim dosadašnjim radom?

Ovo je prva budžetska godina u kojoj radimo i još nemamo neki projekat koji smo počeli, a da nismo uspeli, ili da ga sprovedemo do kraja, ili da ga makar započnemo. Ono što je planirano da se gradi uspelo se, rekao je gradonačelnik.

„Naravno da možete sami sebi reći da je moglo i brže i bolje, da je možda moglo i drugačije, ali ono zbog čega izražavamo zadovoljstvo je to što smo uspeli da stabilizujemo javne finansije i obezbedimo likvidnost budžeta, i da redovno servisiramo svoje obaveze. Nismo stvarali dugove, podizali kredite, nismo se zaduživali i vraćamo stare obaveze. Bez stabilnih finansija nema ni razvoja ni invensticija“, kazao je Bulatović.

„Sva ulaganja koja će se desiti ove godine iznose tri milijarde, plus ulaganja koja se odnose na esksporijaciju 1,5 milijardi dinara. To je nešto što bi trebalo da nas ohrabri i da sa više optimizma gledamo u dane i godine koje dolaze, sa željom da što više radnih mesta otvorimo, da podižemo standard, da ljudi budu zadovoljniji.“

Kadrovske promene

Što se tiče kadrova tu ste limitirani na one koje imate u Gradskoj upravi. Međutim, ukoliko nađete dobro rešenje za određenu oblast onda je tu uspeh zagarantovana, rekao je Bulatović.

Podseća da, kada su preduzeća u pitanju konkursi su okončani, direktori su postavljeni, a najveći broj njih su novi.

„Ono što je najznačajnije za preduzeća koja pružaju usluge građanima jeste otvorenost direktora za komunikaciju sa građanima i da građani imaju osećaj da kada dođu u neko preduzeće i iznesu problem, da će biti i saslušani i da će u skladu sa mogućnostima, pripisima problem biti rešen“, rekao je i dodao da grad redovno servisira sve obaveze prema preduzećima, ne duguje i ne kasni sa isplatama ni jedan dan, ni jedan dinar i plus vraća zaostale dugove.

Ipak priznaje, da sve ovo nije sjajno, nije to čemu težimo, ali kaže da ne možete vi za kratko vreme da učnite sve što želite. Ovo su prvi pomaci, prvi koraci, prvi neki mali uspesi koji govore da smo mi na dobrom putu izlaska iz finansijske i bilo koje druge krize i stvaranja uslova da se naš grad u budućnosti razvija bolje i brže, zaključuje gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com