EkonomijaPolitika

Otkup zemljišta od građana za izmeštanje pruge do 2019. godine?

Otkup zemljišta od građana za izmeštanje pruge trebalo bi da bude završeno do 2019, a država je za ovu namenu izdvojila milijardu i 800 miliona dinara. Parcelacija je urađena, a trenutno je u toku obaveštavanje vlasnika parcela o otkupu.

Gradonačelnik Bulatović izjavio je da u poslednjih godinu dana urađeno mnogo za izgradnju obalaznice oko Niša koja će biti duga 22khm. Izmeštanje pruge iz gradskog jezgra bi trebalo da otpočne najkasnije do 2019. godine.

“Država je obezbedila budžet koji je neophodan, i već ove godine očekujemo da ćemo doći do tog trenutka da prve stotine miliona za zemljište rešimo”, izjavio je gradonačelnik.

Na osnovu naših zakona EIB je izradila okvir politike raseljavanja za eksproprijaciju, a u projektu stoji da sredstva neće biti odobrena dok ne budu rešeni svojinski odnosi sa vlasnicima objekata i parcela. Na predviđenoj trasi za zaobilaznicu postoji 47 objekata.

“Iskoristiću priliku da pošaljem poruku svim vlasnicima parcela i objekata da, sve do momenta dok železnica ne bonudi cenu za zemljište ili objekat, ne ulaze u bilo kakve sudske sporove, jer je ovaj slučaj od javnog interesa.” objašnjava Ljubivoje Slavković, koordinator projekta.

Projekat od javnog interesa znači da će do izuzimanja zemljišta sigurno doći, a Železnica će ponuditi naknadu za nepokretnost. Građani koji nisu zadovoljni ponudom mogu da idu u žalbeni postupak.

Prema planu, postupak prelaska nepokretnosti iz privatne u državnu svojinu trebalo bi da bude okončano do 2019. godine. Sa izgradnjom dela pruge Dimitrovgrad – Niš bi trebalo da se počne sredinom te godine, a izmeštanje pruge bi trebalo da se okonča tokom 2022. godine. Ceo projekat košta 300, a zaobilaznica preko 80 miliona evra.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com