Zdravlje

Dani preventivne medicine – Zajednica u fokusu

Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu, Institut za javno zdravlje Niš i Srpsko lekarsko društvo-Podružnica Niš, organizuju međunarodni kongres 53. Dani preventivne medicine od 24. do 27. septembra. Međunarodni kongres Dani preventivne medicine je tradicionalni međunarodni naučni i stručni skup koji okuplja lekare angažovane u oblasti javnog zdravlja i preventivne medicine. Tema ovogodišnjeg kongresa je „Zajednica u fokusu“. Svečano otvaranje skupa je 24. septembra u 19 sati u svečanoj Sali Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Prema rečima profesora dr Miodraga Stankovića, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Niš, ovaj skup, koji traje više od pola veka, predstavlja najveći skup ovog tipa i svojevrsni je brend ne samo grada Niša već i cele Sebije.

„Tema ovogodišnjeg kongresa je „Zajednica u fokusu“ i potrudićemo se da prepoznamo sve one entitete koji su bitni za zajednicu i koji mogu da  daju doprinos unapređenju zdravlja i javnog zdravlja“, kazao je profesor dr Miodrag Stanković, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Niš. „Ove godine imamo više od 250 učesnika, a međunarodni karakter ovom skupu daje podatak da je više od 20 posto učesnika iz inostranstva iz sedam evropskih zemalja, Italija,  Holandija, Velika Britanija, Crna Gora, Severna Makedonija. Iz godine u godinu kongres koji se održava kod nas privlači sve eminentnije predavče, a čuveni profesor dr Luka Rosi iz Italije će uvodnim predavanjem otvoriti skup“.

U okviru kongresa održava se i okrugli sto čija je tema, takođe, „Zajednica u fokusu“, a predviđeno je preko 30 uvodnih predavanja, preko 110 poster prezentacija, 24 usmenih predavanja.

Foto: V. P.

„Za okrugli sto okupićemo sve učesnike u kreiranju atmosfere zdravog  i načina života i zdravog življenja. Biće tu predstavnici grada, vladinih  i nevladinih organizacija, manjina i potrudićemo se da prepoznamo probleme koji postoje, ali i mogućnost i kapacitete koje zejadnica ima i  može da pruži kako bi se ti problemi rešili“, dodaje profesor dr Miodrag Stanković.

On je istako da je preventiva od posebnog značaja za stanovništvo.

„Javno zdravlje i preventivna medicina nisu popularni kao ostale grane medicine, ali su značajne za građane. Naš  posao se ne vidi toliko kao rad ostaluh kolega, ali je on podjednako bitan i bitniji od svega drugog. Za sve nas je mnogo važnije da ne dođe do bolesti, a kada se to desi onda situacija postaje teža. Sa kolegama iz celog sveta razmenjujemo iskustva i znanja kako bismo došli do rešenja javnih zdravstvenih problema“, zaključuje Stanković.

Kongresne aktivnosti će se odvijati kroz rad deset sesija, a neke od njih su „Promocija zdravlja u zajednici i porodici“, „Javno zdravlje danas“, „Ishrana i zdravlje“, „Životna sredina i zdravlje“ i još nekoliko tema koje su od posebnog značaja za zdavlje stanovništva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com