Region

Dani banice u Beloj Palanci jedna od 10 najposećenijih manifestacija u Srbiji

Bela Palanka će od 10. do 12. avgusta biti domaćin tradicionalnih Dana banice. Reč je o gastro-turističkoj manifestaciji kojom se promoviše kultura, običaji, zanatstvo i narodna radinost belopalanačkog kraja.

Inovativnost i kreativnost organizatora obeležili su sve prethodne Dane banice, te su i za ovogodišnju, 13. po redu, uveli nešto novo.

Prvog dana organizujemo takmičenje “najbolji među najboljima”, u okviru kojeg ćemo okupiti sve dosadašnje pobednike koji će se takmičiti sa banicom sa kojom su ranijih godina osvojili nagradu. Logično je da bi trebalo da ih bude 12, ali biće ih 22, jer smo pre tri godine, takođe, inovirali i uveli neke nove takmičarske discipline. Drugog dana manifestacije posetioci će moći da probaju više od 300 različitih banica, dok ćemo trećeg dana prisustvovati pripremi najveće banice na svetu I proglasiti pobednike Dana banice. Sva tradicionalna takmičenja realizovaćemo na čuvenom belopalanačkom Vrelu”, objašnjava Jelena Mitić iz Turističke organizacije Bela Palanka.

Nisu zaboravili ni najmlađe. Za decu predškolskog uzrasta već prvog dana, biće organizovana radionica “crtanje u brašnu”, dok će  školarci od 7 do 15 godina, imati priliku da od promerenih namirnica zamese testo, razvuku kore i naprave banicu. Nadev će moći da donesu od kuće, ukoliko ne žele da pripremaju tradicionalnu banicu sa sirom.

“Ovoj manifestaciji se svi raduju. Tih nekoliko dana Bela Palanka će biti centar ukusne i zdrave hrane. Na sve načine pokušavamo da sačuvamo od zaborava stare kulinarske recepte naših baka i da ih prenesemo mlađim generacijama upravo kako se to radilo kroz istoriju „s kolena na koleno“, navodi Mitić.

Iz godine u godinu posećenost raste, zahvaljujući konstantnoj promociji na sajmovima u zemlji i inostranstvu kažu u Turističkoj organizaciji Bele Palanke, koja je i organizator manifestacije.

Dani banice su proglašeni jednom od 10 najposećenijih manifestacija u Srbiji. Iz godine u godinu sve je više posetilaca i turista, zbog čega smo veoma ponosni i zadovoljni, jer se trud koji ulažemo zaista isplatio. Za Dane banice čulo se i van Srbije, zahvaljujući brojnim sajmovima na kojima učestvujemo poslednjih nekoliko godina. Učestvovali smo na brojnim sajmovima u Bugarskoj odakle imamo najveći broj turista”, kažea Mitić.

Ovu gastro-turističku manifestaciju, od velikog značaja za Belu Palanku, pratiće bogat kulturno-zabavni program. Na otvaranju manifestacije na Vrelu će nastupiti Neda Ukraden, dok će u centru varoši concert održati Ana Bekuta. Za finale manifestacije predviđen je koncert Dejana Petrovića i njegovog trubačkog orkestra. “Dani banice” se održavaju pod pokroviteljstvom opštine Bela Palanka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com