Društvo

Danas se proslavlja katolički Božić i Sveti Spiridon

Na današnji dan nema podela. Slave i katolici i pravoslavci – jedni Božić, drugi krsnu slavu Sveti Spiridon. Čestitke vernicima poslali su čelnici Grada Niša. 

Rimokatolici širom sveta danas proslavljaju Božić. Ovaj praznik bilo da se slavi po Gregorijanskom (25. decembar) ili Julijanskom (7. januar) kalendaru, predstavlja najradosniji dan u godini svih hrišćana a simbolizuje dolazak Sina Božjeg na zemlju.

Katolički Božić slavi najveći broj hrišćana, a u našim krajevima običaj je da se na ovaj dan okupi najuža porodica i u veselom raspoloženju proslavi Hristovo rođenje.

Drugog dana Božića, 26. decembra slavi se Sveti Stjepan Prvomučenik kada se okupljaju šira porodica, prijatelji i komšije i proslavljaju ovog sveca uz bogatu trpezu.

Danas se u Srbiji dvostruko slavi

Međutim, 25. decembar obeležavaju i pravoslavni hrišćani. Ovaj dan je po Julijanskom kalendaru posvećen Svetom Spiridonu.

Sveti Spiridon je hrišćanski svetitelj poreklom sa Kipra, a živeo je u vreme cara Konstantina Velikog. Zaštitnik je zanatlija i ostrva Krf, pa su ga za krsnu slavu uglavnom uzimali solunski ratnici.

U narodu postoji verovanje da je Sveti Spiridon prvi napravio zemljani lonac, vreću i košulju zbog čega njegov dan obeležavaju i brojni esnafi. U Nišu ga uglavnom slave obućari.

Proslavlja se kao i svaka druga krsna slava kod pravoslavaca, uz slavski kolač, žito, sveću i vino. Kako uvek pada na božićni post, takva je i slavska trpeza.

Čestitke katoličkim hrišćanima stižu i iz Grada

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović obratio se svim sugrađanima koji najradosniji hrišćanski praznik proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru.

“Svima koji u nedelju slave ovaj najsvečaniji među hrišćanskim praznicima, srdačno čestitam. Nadam se da će Božić doneti međusobno razumevanje, poštovanje i toleranciju. Iskreno želim da ovaj praznik provedete u dobrom raspoloženju, zdravlju i radosti, a ujedno, želim vam puno uspeha i lične sreće”, poručio je Darko Bulatović.

Čestitke stižu i iz druge po veličini opštine u Srbiji.

“Gradska opština  Medijana svim vernicima rimokatoličke veroispovesti čestita Božićne praznike. Neka vam ovaj sveti dan donese mir u srcu i radost nadanju. Želim da praznične dane provedete u radosti i veselju, sa ljudima koje volite i koji vam znače”, reči su predsednika opštine Medijana, Milana Krstića.

Svim čestitka pridružuje se i redakcija Niških vesti. Srećan Božić i Sveti Spiridon svima koji danas slave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com