Društvo

Dan primirja praznuje se u subotu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Ove godine praznuje se u subotu. Dan primirja u Srbiji se proslavlja od 2012. godine, a pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Tog 11. novembra 1918. Nemačka je kapitulirala, a istog dana u Francuskoj potpisano je primirje u specijanom vagonu maršala Foša. Ono je bilo na snazi sve do zaključivanja mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Tokom Prvog svetskog rata stradalo je preko 15 miliona ljudi. Svoj život je dalo 1,1 milion Srba, a još toliko ih je bilo ranjeno.

Cvet Natalijine ramonde kao simbol pobede

Običaj je da se u nedelji koja prethodi prazniku nosi amblem cvet Natalijine ramonde, inače ugoržene vrste cveća u Srbiji.

S obzirom na to da se ovaj cvet u botanici naziva i Feniksom, sa razlogom je na amblemu, kao simbol srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koja se poput Feniksa podigla i uspela zajedno sa saveznicima da pobedi neprijatelje. Iznad cveta, u amblemu se nalazi i motiv trake Albanske spomenice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com