Društvo

Da se nikada ne zaboravi: pre 18 godina kasetne bombe odnele su 17 života u Nišu

Državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti žrtvama povodom obeležavanja Dana sećanja na civilne žrtv NATO agresije, održana je u Nišu.

Ceremoniju je predvodio Dragan Popović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Nakon opela žrtvama ispred spomenika žrtvama NATO agresije, vence su položili predstavnici države, Aleksandar Cvetković, načelnik Nišavskog upravnog okruga, gradonačelnik Darko Bulatović, predsednici opština Crveni Krst, Palilula i Pantelej, predstavnici vojske, boračkih udruženja, rodbina i prijatelji stradalih.

“Tačno pre 18 godina, moji roditelji, otac i majka, vraćali su se sa pijace, sa namirnicama. Bili su na početku ulice Anete Andrejević, kada je ispred njih pala kasetna bomba. Pali su, pokošeni. Otac je živeo još nekih dvadesetak minuta, Hitna pomoć je došla, davali su mu neke injekcije, ali ništa nije pomoglo. Majka je stradala odmah. Ja već 18 godina dolazim svakog meseca ovde, jer onda kada su mi poginuli roditelji, brat mi je završio u bolnici, i još uvek se leči. Ja sam tada, u jednom trenu, izgubio svoju porodicu. Izvinjenje Jana Stoltenberg mi ništa ne znači. Kakvo je to izvinjenje, kao da me gurnuo u autobusu, pa se nakon toga izvinio”, kaže Dragoslav Ilić, koji je u napadu kasetnim bombama izgubio oca Živorada i majku Veru Ilić.

“Teško je razumeti umove devetnaest moćnika koji su odlučili da jednu malu zemlju, jedan narod, koji samo nije hteo da da svoje, bombarduju, teško je razumeti zašto je moralo da dodje do zločina. Nisu bombardovali vojsku, bombardovali su narod. Teško je shvatiti da su majka i nerodjena beba pretnja velikima i moćnima u svetu, za, kako oni kažu, sprovodjenje demokratije”, kaže Dragan Popović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Foto: Niške Vesti

“Ovo je jedan od najtužnijih i najtragičnijih dana u novijoj istoriji Niša, kada je poginulo sedamnaestoro ljudi, medju njima i jedna trudnica. Država i grad će učiniti sve da se ovaj dan nikada ne zaboravi, i da se sećanje na njih prenosi i na buduće generacije, rekao je Rade Rajković”, predsednik Skupštine grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com