Društvo

DA SE NE ZABORAVI: U Nišu Otvoren Muzej Kopnene vojske sa Spomen sobom

Muzej Kopnene vojske i garnizona Niš, sa Spomen sobom i prostorom za bogosluženje otvoreni su danas u komandi Kopnene vojske u Nišu, a krajem sledećeg meseca biće odredjeni posebni termini u kojima će gradjani moći da posete muzej.

General-potpukovnik Milosav Simović rekao je na otvaranju da muzej izmedju ostalog ima 11.000 fotografija, 1.350 tekstova, 250 zastava, grbova, amblema i oznaka, 290 vojnih karata i 362 komada naoružanja.

“Istorijat Kopnene vojske obradjen je u 29 naslova, a sa Spomen sobom u kojoj se nalaze imena naših stradalnika, čini jedinstvenu celinu”, kazao je Simović.

Prema njegovim rečima, muzejskom postavkom obuhvaćeni su i najznačajniji segmenti iz istorije grada i poznate ličnosti iz Niša.
Simović je istakao da su pripadnici Kopnene vojske radili na opremanju muzeja više od godinu i po dana, ali isključivo u slobodno vreme.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin istakao je da je Vojska Srbije čuvar zemlje i njenih najvećih vrednosti.

“Na ovakvim mestima možete da vidite kako se za slobodu živelo i zašto srpski narod ima sve razloge da bude ponosan na svoju istoriju. Ponosni smo na svakog ratnika, na svakog onog koji je svoju domovinu branio”, izjavio je Vulin.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je da muzej predstavlja impresivni prikaz istorije srpskog naroda, sa svim onim što se dešavalo, a važno je pamćenja i pomena.

Otvaranju muzeja prisustvovali su predstavnici policije, grada Niša, Srpske pravoslavne crkve, humanitanih i nevladinih organizacija, kao i niškog Narodnog muzeja čiji su istoričari pomogli u prikupljanju istorijske gradje.

U Spomen sobi koja je otvorena u Komandi kopnenen vojske nalaze se imena i prezimena 16.186 poginulih vojnika, policajaca i građana Niša od balkanskih ratova do oružanih sukoba u bivšoj SFRJ, NATO agresiji i Kopnenoj zoni bezbednosti.

Takođe u Spomen-sobi se nalaze i imena stradalnika u Topličkom ustanku, poginulih u zgradi RTS-a, imena otetih i ubijenih na Kosovu i Metohiji posle dolaska KFOR-a. Posebno mesto u Spomen sobi imaju fotografije poginulih vojnika sa Košara i Paštrika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com