Društvo

Centar za socijalni rad priprema se za vođenje forenzičkih intervjua

Centar za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu organizovao je danas za obuku za vodjenje forenzičkog intervjua sa decoma za svoje zaposlene, ali i zaposlene u policiji u tužulištvu.

Psiholog i profesor Pensilvanija univerziteta Djuradj Stakić je rekao da je obuka organizovana kako bi zaposleni naučili kako da pomognu deci koja su imala tu nesreću da budu zlostavljana, najčešće od ljudi u koje su slepo verovala, od svojih roditelja, nastavnika, trenera u sportskim klubovima.

Prema Stokićevim rečima, reč je o deci koja su mesecima, a ponekad i godinama nosila “jad i čemer” duboko u svojoj duši, strahujući da kada se jednoga dana nekome povere da taj neće verovati, da će misliti da nešto nije u redu sa njima.

Đurađ Stakić, psiholog i profesor Pensilvanija univerziteta

“Učesnici obuke naučiće kako se na najbolji može pomoći detetu da “prevali preko jezika” to što mu se desilo, kako se može detetu pomoći da se priseti onoga što je potisnulo duboko u svoju dušu i kako se može pomoći detetu da obezbedi pravno validan iskaz, odnosno iskaz koji na sudu može da se koristi kao dokaz da se nešto stvarno dogodilo”, istakao je Stakić.

Kazao je da u svetu, a i kod nas postoji ogroman broj dece koja su zlostavljana na različite načine.

“Relativno mali broj je prijava zlostavljanja, a još manji broj validnih presuda. Jako je značajno da stručnjaci Centra za socijalni rad znaju kako da pripreme dete i kako da postavljaju pitanja koja će izvući istinu na videlo i moći da budu korišćena u sudu”, rekao je Stakić.

Kako je kazao forenzički intervju je specifična forma intervjua, to nije klinički intervju, savetodavni, niti dijagnostički, već je miks pravno-psihološkog instrumenta.

“Forenzički intervju mora da bude neutralan. Jasno je da hoćete da pomognete iz sve snage, u najboljem interesu deteta, ali isto tako nećete da neko ko je lažno okrivljen bude optužen za tako nešto”, istakao je Stakić.

Direktor Centra za socijalni rad Zoran Jović je podsetio da je ta ustanova nedavno u jednom slučaju primenila principe forenzičkog intervjua.

Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad

“Iz tog pozitivnog iskustva je inicirana potreba da naši radnici koji rade sa decom imaju kompletnu obuku i da dobiju licence za obavljanje forenzičkog intervjua”, rekao je Jović.

Prema njegovim rečima, forenzički intervju obezbedjuje da se dete sekundarno ne traumatizuje, da pet, šest ili sedam puta pred različitim organima daje iskaz za situaciju koja je sama po sebi traumatična.

“Mi smo i napravili po nalogu tužioca snimak celog intervjua, a na tužiocu će biti da li će taj snimak kao validan dokaz koristiti i u daljim radnjama u odlučivanju, da li će se pokrenuti ili neće krivični postupak”, izjavio je Jović.

Istakao je da su u pomenutom slučaju, u Centru za socijalni rad prilikom dobijanja iskaza od deteta, iza “skrina” bili pristuni tužilac i advokati, kao i supervizor voditelj slučaja.

“Sva lica iza ‘skirna’ su na neki način učestvovali u procesu, posmatrali dete, a voditelj slučaja je nastojao da impute koje dobija od tužioca prevede, svede na nivo deteta i da dobije što verodostojniji iskaz”, objasnio je Jović.

Prema njegovim rečima, zaposleni u Centru za socijalni rad će nastojati da na taj način i ubuduće rade kada su u pitanju slučajevi koji su vezani za pravosudje, odnosno kada je u pitanju zanemarivanje i zlostavljanje.

Forenzički intervju, dodao je, zaposleni mogu da koriste i u mnogim drugim procesima, poput razvoda braka i utvrdjivanja ko od roditelja ima bolje roditeljske kompetencije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com