Društvo

Broj obolelih od gripa u Nišu raste, potrebno još vakcina

Povećan je broj obolelih od gripa u Nišu, dok broj obolelih od malih boginja stagnira.

„Imamo više obolelih od gripa, nego u isto vreme lane. Po nedeljama broj obolelih od gripa raste ali stagnira broj obolelih od morbila“, kaže Danijela Cvetković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih niškog Doma zdravlja.

Niški Dom zdravlja nabavio je šest hiljada doza vakcina protiv gripa i sve su potrošene minule nedelje. Nove doze biće trebovane iz Instituta za javno zdravlje po proceduri, već u ponedeljak rekla je Cvetković.

„U poslednjih pet godina se nije desilo da mi već krajem januara više nemamo vakcine, to pokazuje veliko interesovanje Nišlija. Potrebno je svega nekoliko dana da dopunske doze stignu u naše ordinacije, jer ta dopuna ide mnogo brže nego kada nabavljate vakcine na početku“, kaže ona.

Okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenim prostorijama se ne preporučuju jer je to najbrži i najlakši način kako možete da zaradite grip ili male boginje.

Jedna osoba u zatvorenom prostoru može gripom da zarazi sedam drugih, dok male boginje može da dobije njih 15, ističu epidemiolozi.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close