Politika

Branislav Jovanović: Nezakonite odluke gradske vlasti

„Nastavlja se agonija u funkcionisanju Grada. Umesto da Gradsko veće pokuša da izađe iz začaranog kruga i povede Grad napred, svedoci smo ne da ništa ne čine, nego donose nezakonite odluke i bave se sobom što još više komplikuje situaciju u Nišu koji je na korak do prinudne uprave zbog lošeg funkcionisanja”, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša, komentarišući  sednicu Gradskog veća i tačku dnevnog reda postavljenje načelnika i zamenika načelnika službe Gradskog veća.

Jovanović objašnjava da Zakon o Lokalnoj samoupravi propisuje da su organi Grada – Skupština Grada, gradonačelnik, Gradsko veće i Gradska uprava. Dodaje i da iz toga proizilazi da je Skupština donela nezakonitu odluku o postojanju službi koje mogu da postoje samo ako je postojanje predviđeno posebnim zakonom (Kler, Budžetska inspekcija i drugi).

“Iz jedne nezakonitosti Gradsko veće ulazi u drugu, postavlja se načelnik i zamenik načelnika službe za poslove Gradskog veća.U jedinicama Lokalne samouprave položajem se smatraju radna mesta načelnika gradske odnosno Uprave gradske opštine. Zakon ne poznaje druge položaje sve ovo što se radi je nezakonito i formiranje službi i postavljanje načelnika službi što je i Upravna inspekcija konstatovala svojim zapisnikom u kome su naložene mere za otklanjanje nepravilnosti”, tvrdi Jovanović.

On kaže da bi se radno mesto popunilo mora biti predviđeno kadrovskim planom i pravilnikom o sistematizaciji, a radno mesto načelnika službe popunjava se isključivo na javnom konkursu. Do postavljenja po konkursu obaveza je da se postavi vršilac dužnosti bez konkursa.U ovom slučaju sve je nezakonito pa ne bi mogao ni konkurs da se raspiše jer ga zakon ne predviđa.

“Sa jedne strane imamo činjenicu da Gradsko veće ćuti po materijalu dobijenom od Komisije za izbor direktora i ne dostavlja ga Skupštini Grada, a sa druge strane donosi potpuno nezakonite odluke koje unose haos. Niš je u totalnom rasulu, definitivno su lek novi lokalni izbori”, zaključuje Jovanović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com