Društvo

Božićna poslanica SPC: Čuvajte svoje i tuđe zdravlje, tako se poštuje svetinja života

Neka Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje, poruka je u Poslanici Sinoda Srpske pravoslavne crkve i svih arhijereja.

Reči utehe Sinoda i arhijereja upućeni su svim nevoljnicima kojima je učinjena bilo kakva nepravda, ali i svima onima koji su u ovim teškim danima usled posledica opake bolesti ostali bez svojih milih i dragih, piše u poslanici Srpske pravoslavne crkve.

Upućen je poziv građanima da u ovim danima velikih iskušenja zahvale lekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života.

„Ta ljubav i žrtva obavezuju da sve vas, deco naša duhovna, pozovemo i zamolimo da u ovim danima, teškim za svekoliki rod ljudski, čuvate svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvate druge na način kako to preporučuju zdravstvene službe naše matične zemlje i zemalja u kojima živi naš narod, širom sveta“, poručuje SPC.

Tako čineći, kako se dodaje, ljudi ne pokazuju odsustvo vere ili maloverje, već svedoče da poštuju svetinju života, da vole bližnje i da ljube Gospoda koji je sami život.

„Ako nam je, možda, cele godine tuga pritiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu, jer slavimo Rođenje najveće Radosti, Rođenje Sina Božjeg Isusa Hrista! Ako su nam cele godine mržnja, gordost i zloba trovali srce, izbacimo danas otrov iz njega jer slavimo Rođenje nebeske Ljubavi, ovaploćene u ljudskoj prirodi“, ističe su u Poslanici.

Rođenje Sina Božjeg, ističe se, obavezuje da svuda oko sebe gradimo mir – mir Božji i da širimo ljubav kao način života.

Crkva je sa braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji

Ozareni tom ljubavlju i ovog Božića Crkva je sa, kako se navodi, braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, u kolevci srpskog naroda.

„Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, vekovni hramovi koji su porušeni naši su hramovi“, poruka je Sinoda i svih arhijereja u godini upokojenja, izeđu ostalih, dva čelnika – patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

Sinod i arhijereji pozvali su Srbe širom sveta da očuvaju svoju veru, svoj jezik i svoje pismo, ma gde živeli, jer, kako ističu, „mi smo drevni hrišćanski narod, koji je kroz krštenje, kirilo-metodijevsko nasleđe i svetosavsku prosvetu postao deo kulture svecelog hrišćanskog sveta“.

Uz čestitke za Novu 2021. godinu i uz tradicionalni božićni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“, Sinod i arhijereji poručuju da je Božić početak vaspitavanja za vrline, a njih je mnogo i one zavise od svakog konkretnog čoveka i istorijskog trenutka.

„Ipak, sve one počivaju na trijadi svevremenih i suštinski važnih vrlina, a to su: vera, nada i ljubav…“, navodi se u Poslanici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ! СРЕЋАН ВАМ најрадоснији ХРИШЋАНСКИ празник, БОЖИЋ! Православни верници славе рођење Исуса Христа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button