Društvo

Banja Topilo prestaje sa radom zbog nelegalnog objekta

Nakon nedavnog sastanka održanog u Nišavskom upravnom okrugu na kojem je doneto nekoliko zaključaka o statusu Banje Topilo, održan je još jedan u GO Crveni Krst, gde je građanstvo obavešteno o ishodu pomenutog zasedanja.

Stanovnici opštine Crveni Krst i meštani sela Kravlje obavešteni su da je nelegalni objekat koji je funkcionisao u banji, odbijen u postupku legalizacije. Objekat zahvata izvor termalne vode, pa je privredno društvo kome je doneto rešenje o zabrani korišćenja od strane građevinske inspekcije u skladu sa rešenjem zatvorilo svoj objekat.

Na prethodnom sastanku Nišavskog okruga prisustvovali su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, republički i gradski pravobranioci, predsednik Gradske opštine Crveni Krst kojoj teritorijalno Banja Topilo pripada, načelnici i šefofi zdravstvene, sanitarne, turističke i vodoprivredne inspekcije, predstavnici Gradske uprave Grada Niša, Sekretarijata za inspekcijske poslove i Sekretarijata za imovinsko pravne poslove Grada Niša, kao i predstavnici Privrednog društva „Banja Topilo“, koje je privatniku ustupilo na korišćenje termo-mineralne izvore pomenute banje.

“Povod susreta bio je rešavanje problema GO Crveni Krst sa Banjom Topilo i dogovor sa inspekcijskim službama za dalja postupanja. Sastanku se odazvao i privatnik koji je svojevremeno bez građevinske dozvole podigao objekat na zemljištu koje je 1992.godine Grad Niš ustupio Privrednom društvu Banja Topilo.” kažu u Nišavskom upravnom okrugu.

S obzirom na to da je pravosnažnom i izvršnom presudom 2015.godine poništen Ugovor za davanje zemljišta Privrednom društvu i isto vraćeno Gradu Nišu, a da se radi o korišćenju prirodnog bogatstva odnosno mineralne vode bez novčane nadokanade državi, (čime se nanosi ogromna šteta Republici Srbiji) suprotno Zakonu o banjama, na sastanku su doneti sledeći zaključci:

1.Privredno društvo „Banja Topilo“ ne ispunjava ni jedan uslov za obavljanje delatnosti.

2. Privredno društvo „Banja Topilo“ po Zakonu o banjama ne može da koristi izvor mineralne vode ( fizičko-hemijsku analizu mineralne vode Banja Topilo izradio je beogradski Institut za rehabilitaciju, 1992.godine)

3.Ukoliko je Gradska opština Crveni Krst zainteresovana da prostor oko mineralnog izvora bude Banja, neophodno je da se odrede granice buduće banje i da Grad Niš donese takvu odluku.

Podsećamo da se zvanično od devedesetih godina, kada je banju posećivalo oko 3000 ljudi, do danas kada je oko 500 gostiju korisnika izvora, Banja Topilo vodi kao divlja banja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com