Društvo

Apelacioni sud u Nišu ponovo odlučuje o zakonitosti imenovanja Ivana Vukovića

Po zahtevu za reviziju presude koju je podneo Miroljub Jovanović, Vrhovni kasacioni sud ukinuo je presudu Apelacionog suda u Nišu kojom je Ivan Vuković izabran za upravnika niškog Narodnog pozorišta. Kako nezvanično saznajemo, Apelacioni sud će tokom sutrašnjeg dana zasedati I doneti konačnu presudu u sporu koji traje skoro četiri godine.

 

Miroljub Jovanović bio je jedan od kandidata za mesto upravnika Narodnog pozorišta, a nakon imenovanja Ivana Vukovića, pokrenuo je sudski spor u želji da dokaže da je Vuković na ovu funkciju došao nezakonito, jer nije ispunjavao uslove konkursa. Za Vukovićevo postavljenje u novembru 2013. godine, glasala je skupštinska većina.

“Četiri godine pokušavam da dokažem ono što svi vide, a vidi se i iz aviona. Ovakvu odluku kakvu je do sada donosio Apelacioni sud, neće moći da ponavlja kao izgovor zašto je odbacivao odluke Višeg suda u Nišu,” rekao je Miroljub Jovanović Niškim Vestima.

Veće Apelacionog suda je dva puta zaredom odbilo Jovanovićev tužbeni zahtev da se poništi odluka Skupštine grada Niša o Vukovićevom imenovanju.

U obrazloženju presude navedeno je da se nisu bavili činjenicom “da li je Vuković ispunjavao uslove konkursa” , a Jovanoviću je osporavan žalbeni  legitimitet uz obrazloženje da ni on nije ispunjavao tražane uslove.

Naime, u konkursu se za mesto upravnika tražila osoba sa završenim fakultetom društvenih nauka, a Jovanović je završio Fakultet zaštite na radu, što nije društvena već tehnička nauka.

 “Ovakav zaključak drugostepenog suda se za sada ne može prihvatiti kao pravilan zbog čega su osnovani navodi revizije o pogrešnoj primeni materijalnog prava, usled čega je i činjenično stanje nepotpuno utvrđeno. Bilo je potrebno ceniti ispunjenost propisanih uslova na konkursu od strane izabranog kandidata (Vukovća). Tužitelj (Jovanović) ima pravo da osporava odluku o izboru kandidata koji ne ispunjava uslove iz objavljenog konkursa “, piše u presudi Vrhovnog kasacionog suda koju prenosi list Danas.

Pre ovih odluka Apelacionog suda, niški Viši sud usvojio je Jovanovićevu tužbu i poništio kao nezakonitu odluku Skupštine grada Niša o Vukovićevom imenovanju za upravnika. U obrazloženju presude Višeg suda navodi se da I statut  niškog pozorišta i javni konkurs  propisuju da upravnik mora imati sedmi stepen stručne spreme ( umetničku akademiju ili fakultet društvenog smera) , a najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Ivan Vuković je u ranijim izjavama za medije govorio da misli da je zakonito izabran i da će poštovati odluku suda. On nije želeo da komentariše presude, smatrajući to nekom vrstom pritiska na sudstvo.

Vuković je diplomirao devet meseci pre konkursa, a Udruženje dramskih umetnika Srbije dalo je tada tumačenje da se u radni staž mogu računati predstave koje je režirao dok je bio student. Prilikom glasanja, Skupština grada Niša nije uvažila ni mišljenje Ministarstva rada u kome je ocenjeno da Vuković “ne ispunjava uslove za direktorsku funkciju jer nema radni staž od pet godina po sticanju fakultetske diplome”.

Inače, Miroljub Jovanović je dugogodišnji televizijski voditelj, bio je direktor Niškog kulturnog centra i član legendarne niške grupe “Lutajuća srca”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com