Moja pričaObrazovanje

ANDRIJA ŽIVADINOVIĆ NA ŽAUTIKOVSKOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI OSVOJIO ZLATO: Matematika je moja budućnost, a rešavanje zadataka me čini radosnim

Andrija Živadinović, učenik drugog razreda specijalnog matematičkog odeljenja u Gimnaziji „Svetozar Marković“ na Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi je na takmičenju iz matematike osvojio zlatnu medalju. Kaže da je za njega to veliki uspeh jer je ovo prva medalja koju je osvojio na međunarodnom takmičenju.

 

“Kako nismo zbog korone išli u Kazahstan takmičenje se održavalo on line tako da je u neku ruku postojala prednost domaćeg terena. Zadatke sam rešavao u prostorijama naše škole. Što se tiče zadataka to su problemski zadaci gde ne možemo odmah znati da li ćemo da ih rešimo ili ne. Prvog dana sam imao dosta problema dok sam rešio neke zadatke i bilo mi je pomalo stresno – da li ću uspeti nešto da postignem ili ne. Dosta dugo se u toku dana radi na takmičenju , kompleksan je proces . Četiri i po sati radimo tri zadatka i to je zahtevalo od nas i da ravnomerno podelimo vreme da bi smo rešili sve zadatke i tako ostvarimo dobre rezultate”, kaže Andrija.

Andrija najviše voli da se takmiči iz matematike i sa velikim nestrpljanjem očekuje početak novog ciklusa takmičenja.

“Volim matematiku pa i da se takmičim iz ovog predmeta, a velika motivacijama mi je to što na ovim takmičenjima postižem i najbolje rezultate. Nagrade koje osvajam na međunarodnim matematičkim olimpijadima najviše mi značile”, dodaje Andrija.

Do šestog razreda Andrija je pohađao Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Žitkovcu kod Aleksinca, a onda je upisao specijalno matematičko odeljenje sedmog razreda u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

“Već u tim godinama sam znao šta želim. Tada sam odlučio da je matametika moja budućnost i upisao sam školu u Nišu. Želeo sam da proverim sebe koliko je matematika dobar izbor za mene. Mene je matematika interesovala još u nižim razredima osnovne škole, drugom, trećem, četvrtom. Već tada sam se takmičio na mnogim takmičenjima kao što je „Kengur bez granica“ koji mlađim učenicima pruža mogućnost da provere svoje školsko usvojeno znanje i da se takmiče. Od petog razreda se takmičin na okružnom nivou . To je bio period kada sam se ozbiljno spremao za takmičenja iz matematike. U šestom razredu sam na državnom takmičenju iz matematike osvojio treću nagradu i tada sam odlučio da upišem specijalno matematičko odeljenje, da vidim kako to izgledan na višem nivou i da li sam u pravu što mislim da je to moj put i da treba da koračam njime”, objašnjava Andrija.

Do sada se nije pokajao što se tiče rada u školi.

“Sistem rada je takav da je mnogo više vremena posvećano matematici a manje smo angažovani u nekim drugim, meni ne mnogo interesantnim predmetima”.

Andrija Živadinović; Foto: privatna arhiva

Kaže da je za njega velika prednost što je učenik specijalnog odeljenja koje je po njemu specifično po tome što okuplja najbolje matematičare. Priprema se iz svih oblasti matematike, ali mu je geometrija najdraža.

“Matematika je podeljena na nekoliko predmeta tako da imamo više časova nedeljno i intenzivnije se bavimo matematikom. Kada se pripremamo za takmičenje provodimo više vremena u radu sa profesorima sa kojima imamo i dodatne časove”, dodaje Andrija.

Veliku podršku u onome što radi ovaj mladi matematičar dobija od svoje porodice.

“Njihovu podršku imam još od prvog razreda što je donekle iskomplikovalo njihov život jer su se zbog mene preselili u Niš a nastavili da rade u Aleksincu. Roditelji su lekari, tata Rodoljub je epidemiolog a mama Tanja fizijatar. Ni jedan ni drugi nisu se, sem u okviru školskih obaveza, bavili matematikom. Činjenica da svakodnevno moraju da putuju do posla dovoljno govori o tome koliko vere imaju u mene i moj izbor i kolika je njihova podrška. Sa njima pričam o takmičenjima, tehničkim stvarima jer o stručnim pitanjima mogu da delim svojenedoumice sa profesorima i mojim drugovima iz odeljenja. Oni me hrabre da nastavim da to radim sve do trenutka dok to radim iz zadovoljsta ispunjava me radošću”, ističe ovaj mladi gimnazijalac.

Kao i svaki mlad čovek voli da putuje.

“Volim da istražujem nepoznate predele. Za to ne moram da idem u inostranstvo, niti tražim nešto egzotično. U Srbiji ima mnogo interesantnih a dostupnih mesta do kojih može da se ode, vidi, doživi neko novo iskustvo. Kako govorim engleski i ruski nije mi problem ni snalaženje u drugim zemljama koje sam posetio ili ću tek posetiti”, kaže Andrija.

Planova za budućnost ovaj mladi niški matematičar ima, ali kaže da je prerano da govori o njima. Za sada je najvažnije da se usresredi na srednju školu i takmičenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com