Ekonomija

Ana Brnabić položila kamen temeljac za izgradnju višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas Niš i tom prilikom obišla radove na izgradnji Naučno-tehnološkog parka, sastala se sa predstavnicima IT kompanija u Startap centru i položila kamen temeljac za izgradnju višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta.

Predsednica Vlade istakla je da su Naučno-tehnološki park i laboratorijska lamela Elektronskog fakulteta infrastruktura za budućnost.

“Pored infrastrukture u vidu puteva i pruga, započeli smo, zahvaljujući velikom i jako dobrom partnerstvu sa Evropskom investicionom bankom, ceo ciklus investicija u budućnost i, bolje nego igde, to se vidi ovde u Nišu”, rekla je premijerka.

Ona je istakla da projekat laboratorijske lamele datira još iz 1975. godine.

Foto: P. V.

“Trebalo je 43 godine da budemo kao zemlja zreli, svesni i sposobni koliko je ovo važno, da bismo danas ostvarili taj san iz 1975. godine. Niš će ponovo postati centar elektronske industrije i naprednih tehnologija”, istakla je Ana Brnabić.

Dubravka Negre, šefica predstavništva Evropske investicione Banke za Zapadni Balkan navela je da su oni tu da pomognu državi da stvori studentima i mladim talentima najbolje uslove za razvoj i postizanje sjajnih rezultata.

“Ovaj projekat, koji je vredan skoro 7 miliona evra je deo većeg i sveobuhvatnog ulaganja u nauku i razvoj koji je država pokrenula pre par godina i koji iznosi 420 miliona evra, od čega EIB finansira sa 200 miliona, i koji obuhvata više institucija koje će omogućiti da se nauka razvija i da se stvore bolji uslovi za sve one koji u tom procesu učestvuju”, poručila je Dubravka Negre.

Novi kvadrati i više inženjera su nešto što je našoj zemlji potrebno, a sveobuhvatna reforma obrazovanja nije samo graditeljstvo, naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. On je dodao da je sledeći korak da se ojača infrastruktura na nivou visokog obrazovanja.

Foto: P. V.

“Imamo ambicije da vratimo slavu visokog obrazovanja na nivo na kome je bilo pre 30 godina, kada je bilo u Srbiji na desetine hiljada stranih studenata. To rade mnoge države, a mislim da određeni naši fakulteti, među njima je i Elektronski u Nišu, mogu da takvu uslugu pruže mnogim državljanima iz raznih delova sveta”, istakao je Šarčević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović u svom obraćanju poručio je da Srbija ulaže u obrazovanje i naučno-istraživački rad.

Foto: P. V.

“Kao gradonačelnik ponosan sam kada vidim da se ulaže upravo u ono što jeste život, budućnost, perspektiva i industrija”, rekao je Bulatović.

Dekan Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Mančić rekao je da će pored svih mogućnosti laboratorijska lamela omogućiti i veći broj studenata na faklutetu.

“Izmeštanjem postojećih laboratorija iz učionica, taj prostor će se vratiti prvobitnoj nameni. Takođe, stvaraju se prostorni uslovi za formiranje većeg broja novih laboratorija i za podsticaj studentskog i nastavničkog preduzetništva”, istakao je Mančić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com