Društvo

„Alternativni“ Zakon o radu precizno definiše prava i obaveze radnika i poslodavaca

Predlog novog Zakona o radu suštinski bi poboljšao položaj radnika i precizno definisao prava i obaveze radnika i poslodavaca, poruka je sa  sedme panel diskusije USS ‚‚Sloga” održane u Nišu povodom predstavljanja “alternativnog” Zakona o radu, koji je pripremio Centar za dostojanstven rad uz podršku Internacionalnog centra ‚“Ulof Palme“.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije ‚‚Sloga” naglašava da je važeći Zakon o radu usvojen 2014. godine, u sezoni godišnjih odmora. Zakon je prilično nedefinisan tako da je u mnogim slučajevima ostavljeno na slobodnu volju, pre svega poslodavcima, da ga  koriste na način koji njima odgovara, kaže Veselinović.

 

    „Zakon o kome mi govorimo usklađen je i sa svim međunarodnim aktima i ne postoje  nikakva mogućnost da neko kaže da će ovaj zakon da otera strane investitore jer se oni poštuju u svim evropskim zemljama. Korišćeno je više modela više zemalja i ti  zakoni važe u Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj. Pored toga što obuhvata Zakon o radu, obuhvata još nekoliko zakonskih paketa, kao što su Zakon o štrajku, Zakon o inspekcijskom nadzoru, o Socijalno – ekonomskom savetu, agencijskom zapošljavanju, još nekih šest zakonskih rešenja“, ističe Željko Veselinocić.

Osnovna stvar koja je ključna i koja se tiče poboljšanja položaja radnika je zarada.

  „Mi tražimo da minimalna potrošačka korpa bude minimalna zarada i da to  bude isključivo izuzetak, a da prosečna potrošačka korpa bude  nešto što svaki poslodavac mora da ispoštuje.  To nije novi namet na poslodavce u smislu da ona sada moraju da daju  radnicima veće plate a državi  veće doprinose. To nije tačno. Ovde se na neki način poslodavci i stimulišu da im se smanji porezi i doprinosi, a da radnici dobiju veće plate. To je prva stvar, a sa druge strane definiše se i plaćanje prekovremenog  rada, postoji mnogo veća zaštita za trudnice, za porodilje, za  invalide i sve te osetljive kategorije stanovništva. Inspekciji rada se daju mnogo šira ovlašćenja nego što sada imaju“, dodaje Veselinović.

 

Zakon predviđa i uvođenje medijacije pre nego  bilo koji zaposleni dobije otkaz i ono što je najvažnije postoje sudovi rada.To su posebne sudske jedinice gde se one bave isključivo radnim sporovima koji bi trajali najduže šest meseci.

Ono na šta Veselinović posebno akcentuje  to je  regulisanje rada po ugovoru.

 „To je i najvažnija stvar jer  se zapošljavanje ljudi po ugovoru ili preko Agencije i povremene i privremene poslove  zloupotrebljava dugi niz godina. Po sadašnjem zakonu  poslodavac posle dve godine rada na određeno vreme ima obavezu da radnika zaposli za stalno.Međutim, većina  kompanija to zloupotrebljava tako što posle tog vremena zaposlenom da  rešenje o drugom  radnom mestu. On radi isti posao kome je samo promenjen naziv. Mi stavili obavezu da posle godinu dana svaki zaposleni mora biti primljen za stalno. Ne postoji način da poslodavac to zloupotrebi. Tu je sistem probnog rada koji je mnogo važan. Ako za tri  meseci poslodavac ne može da ustanovi da li je neko dobar ili nije u svom poslu nema potrebe da ga drži deset godina po nekim ugovorima. Radnici koji rade preko Agencija za privremene i povremene poslove nemaju nikakva prava, nemaju pravo na godišnji odmor, na bolovanje, nemaju pravo na kredit, nemaju nikakve benifite koji imaju stalno zaposleni. Tu smo napravili  jedan takav sistem da posle tri meseca  probnog rada poslodavac mora da primi radnika. Agencije za privremen i provremene poslove mora da postoje jer ih ima i u evropskim zakonima, ali mi smo ih u ovom zakonu sveli na nivo omladinskih zadruga. Poslodavac može da angažuje radnike samo u slučaju kada ima povećani obim poslova. Ne postoji nikakva mogućnost da radnik preko agencije tu ostane godinama , a osim toga radnik  preko agencije ima ista prava  kao i ostali radnici“, ističe Veselinović.

Alternativnim Zakonom o radu regulisana su još mnoga pitanja koja su sada „kamen spoticanja“ radnika. Smanjuje se radna nedelja, izbacuju rad nedeljom, zabranjeno je da poslodavci zovu zaposlene posle radnog vremena i mnogo drugih stvari koje idu na ruku radniku, i ovaj zakon ima rešenja i za takve slučajeve.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Da poslodavac moze da kaze da se subotu ne radi , i naprasno istog dana u kasnim vecernjim satima promeni misljenje , pa obavestava radnike da ipak je subota radna, Po kom to zakonu o radu moze ovako da se ponasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com