Društvo

Dušan Milisavljević podnosi inicijativu za izmenu Zakona o radu

Kao lekar i sugrađanin želeo sam da Violeti Petrović pružim podršku, a kao narodni poslanik želim da podnesem inicijativu za izmenu važećeg Zakona o radu, jer on mora da štiti prava naših građana, posebno onih koji se sučavaju sa teškim dijagnozama kao što je kancer, rekao je Dušan Milisavljević. On kaže da se već čuo sa pravnom službom Narodne skupštine Srbije i da se nada da će njegova inicijativa u sredu biti zvanično predata, a nakon toga i razmatrana na sledećem zasedanju republičke Skupštine.

Zakoni treba štite građane Srbije

“Podneću predlog izmene Zakona o radu da svi zaposleni radnici kojima se dijagnostifikuje rak imaju zaštitu države. Poslodavac neće smeti da ih otpusti dok traje lečenje i rehabilitacija, a dok su na bolovanju da primaju sto odsto mesečne nadoknade”, kazao je Milisavljević Niškim Vestima.

U obrazloženju ove inicijative pisaće da su građani Srbije na drugom ili trećem mestu u Evropi po broju obolelih od malignih tumora, ali među prvima po smrtnom ishodu ovih bolesti.

“Država mora da pruži podršku našim građanima koji boluju od ovih najtežih bolesti, kako u samoj dijagnostici tako i u procesu lečenja i rehabilitacije. Mislim da ću do srede uspeti da uradim predlog izmene zakona i tražiću da što pre dođe na dnevni red Skupštine”, kaže Milisavljević.

Milisavljević se nada da, ukoliko Skupština usvoji izmene, niko više neće morati da prolazi golgotu koju je prošla Violeta Petrović, suočavajući se istovremeno i sa procesom lečenja i sa prestankom radnog odnosa.

“Srbija mora da ima socijalno odgovoran Zakon o radu, da štiti prava radnika, a kao lekar ne mogu a da ne reagujem na ovakvu situaciju. Dobijanje otkaza je stres koji dodatno ugrožava zdravlje”, tvrdi Milisavljević.

Milisavljević kaže i da država mora da nađe sredstva da ovim ljudima isplaćuje stopostotne naknade za bolovanje, jer plaćaju skupe lekove, a i za oporavak je potrebna kvalitetna visokokalorična vitaminska hrana koja je skupa.

“Želim da dignem svoj glas i zajedno sa Violetom i humanom Srbijom skrenemo pažnju da se Zakoni pišu da bi građanima bilo bolje i da bi štitili ljude”, kaže niški narodni poslanik.

privatna arhiva

Violeti posao ponudila beogradska firma

Slučaj Violete Petrović koji je uzburkao srpsku javnost u dva navrata, najverovatnije će biti rešen, ali ne intrevencijom države nego agnažovanjem anonimnog dobrotvora iz Beograda.

Kako su juče objavile novosti.rs, ovoj redakciji se javilo beogradsko preduzeće koje je spremno da Violetu zaposli i na taj način joj omogući dalje lečenje i sticanje  četiri i po meseca radnog staža koji su joj neophodni za ostvarivanje invalidske penzije.

Ovo preduzeće je na svoj zahtev želelo da ostane anonimni dobrotvor, a Novostima su rekli “da nisu bogati, ali da neće ni osiromašiti ako u radni odnos prime još jednog radnika”.

Jura poštovala zakone Srbije

U južnokorejskoj kompaniji Jura kažu da periodično vrše evaluaciju svojih radnika i da su odlučili da Violeti ne produže ugovor posle dve godine, na šta kao kompanija imaju apsolutno pravo, a da pri tom nikada nisu prekršili ni jedan od važećih sprskih zakona.

“Imamo 7.000 zaposlenih i ne možemo da pomažemo svakome od njih, a svako bi to mogao da traži. Plaćamo za porez ovoj državi veoma mnogo, mi smo društveno odgovorna kompanija, doniramo zdravstvene ustanove. Na taj način pomažemo”, kazali su u izjavi za N1.

Zakon o radu štiti poslodavca, ne radnika

Da podsetimo, prema važećem Zakonu o radu, bolovanje nije prepreka da radnik dobije otkaz.

Od otkaza su zaštićene samo žene koje se nalaze na trudničkom ili porodiljskom bolovanju. Ako je radnik zaposlen na određeno vreme i na bolovanju, ne postoji obaveza poslodavca za produženje ugovora o radu, ali ni zabrana produženja.

Drugim rečima, srpski Zakon o radu je tu odluku prepustio poslodavcima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com