Virus KoronaZdravlje

Aktuelne mere su jasne i precizne, problem je u njihovoj kontroli

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je za RTS da su mere potpuno jasne i precizne, a da je problem u njihovoj kontroli.

 

„Da li je trebalo da donesemo odluku o zatvaranju, skraćivanju radnog vremena, čime ćemo potpuno suprotno uraditi od onoga što bi želeli svi zajedno, a drugo, šta bi to značilo, ne daj bože, da idemo i na policijski čas“, rekao je profesor Tiodorović.

Poručio je da aktuelne mere uređuju sve – od ulaska u zemlju do funkcionisanja unutar zemlje i prevencije.

„Ako imamo situaciju da su ljudi bili u kontaktu u svojoj porodici, na radnom mestu, sa svojim prijateljima, sa nekim ko je bolestan, ko je pozitivan, da mu je predviđeno da bude deset dana u kućnoj izolaciji. Da li se neko toga pridržava? Ne. To nije navika našeg stanovništva, da poštuje mere“, rekao je Tiodorović.

Naglasio je da bi trebalo da se okrenemo vakcinaciji i da nije adekvatno porediti broj obolelih sa prošlogodišnjim podacima.

„Tada nismo imali vakcinu na raspolaganju, jednu meru koja svuda u svetu, pa i kod nas, jedina koja može zaustaviti, da ovu epidemiju kontrolišemo. Ja pozivam na vakcinaciju još jednom“, kazao je Tiodorović.

Govoreći o kovid sertifikatima, čije je moguće uvođenje juče najavila premijerka Brnabić, Tiodorović je rekao da oni imaju za cilj da se obezbedi da će onima koji su odgovorni i koji su primili vakcinu, kao i oni koji se kontrolišu testovima i koji su preležali bolest, sve u sertifikatu biti pouzdano napisano.

Naglasio je da će se kovid sertifikati koristiti u unutrašnjim delovima noćnih klubova, barova, restorana i kafića.

„Septembar je divan, stvarno treba koristiti da se izađe napolje, da se bude na vazduhu, a u gužvi nekoj, ispred supermarketa ili tržnog centra, treba staviti masku na razdaljini manjoj od metar i po“, kazao je Tiodorović.

Kada je reč o školama, Tiodorović je rekao da smatraju da škole treba da nastave da rade i da je to najbolji način da deca doživljavaju školu kao vaspitnu, a ne samo kao obrazovnu ustanovu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Ne valjaju vam te mere, vakcinisani su najveći prenosioci, kod njih nema simptoma infekcije i skroz su opušteni, niti nose maske niti vode računa o higijeni a grle se i ljube sa svima jer su ubeđeni da ih vakcine štite 100% i baš ih briga za ostale. Pored toga ovo nije pošteno prema osobama koje imaju poremećaj imuniteta i ne smeju da primaju vakcine

  2. Kontrolu mera sprovodi Krizni stab/drzava! SA ovakvim navikama Covid ce se zadrzati u Africi i u Srbiji najduze! Cak I Makedonija doslednije sprovodi mere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com