Društvo

„Ako si Nišlija – budi Meraklija”. FK “RADNIČKI” NIŠ ove godine obeležava VEK postojanja

Fudbalski klub Nišlija ove godine proslavlja 100 godina postojanja, period u kojem je bilo puno događaja srećnih, turbulentnih i burnih. Uprkos uspesima ili porazima, Radnički je bez sumnje niški brend, klub koji se voli, klub čiji su navijači prave “meraklije”. Bogata prošlost FK “Radnički” biće prikazana na izložbi koju priprema ovaj klub u saradnji sa Istorijskim arhivom Niš. Datum još uvek nije preciziran, ali će sigurno biti krajem aprila, početkom maja, u periodu kada je i klub nastao.

Nijedan klub na svetu ne deli sudbinu svojih sugrađana kako to deli FK Radnički Niš. To jeste jedna velika istina, jer neverovatno je kako su se događaji i sudbine grada i kluba preklapali.

Marko Aleksovski, menadžer FK “Radnički”

“Posebna je veza postoji između navijača Radničkog i kluba. Kada smo srećni slavimo kao porodica, isto tako kada su navijači ljuti na nas oni se ljute kao na nekog svog bližnjeg”, kazao je Marko Aleksovski, menadžer FK “Radnički” najavljujući veliki broj događaja kojim će se ovaj veliki jubilej obeležiti.

Ove godine je planirano niz događaja, pre svega izložbi, tribina, biće snimani i dokumentarni filmovi, a centralna proslava biće na gradskom stadionu.

“Ideja je da različitim događajima, različitih vrsta možemo da okupimo sve Nišliije koji osećaju ovaj klub kao njihov”, dodao je Aleksovski.

FK Radnički bio je snažno i stalno prisutan u svim sportskim dešavanjima na teritoriji našeg grada pa i šire, pa je samim tim postao i jedan od simbola našeg grada.

Milutin Miltojević, arhivista

“Istražujući građu koja je vezana za ovaj klub, u kontaktu sa ljudima iz kluba, došli smo na ideju da jedan vek postojanja obeležimo jednom prigodnom izložbom, a ono po čemu će ona da se razlikuje u odnosu na prethodne jeste naša želja da rasvetlimo možda manje poznate ili nedovoljno istražene detalje iz istorije kluba”, najavio je arhivista Milutin Miltojević.

A nedovoljno istražena činjenica je sam datum osnivanja kluba. Pominju se dva datuma, 24. april ili 1. maj 1923. godine.

“Sportska javnost u Nišu vrlo često vodi rasprave da li sport klub građanski može da se smatra pravnim naslednikom FK Radnički, nakon što je ovaj klub 1928. bio nažalost ugašen. Istraživanjem u našem arhivu, u Arhivu Jugoslavije, nekih u inostranstvu, mi smo došli do dokumenata koji će prvi put biti prikazani kod nas. Zatražili smo još neku građu iz Zagreba, a kada ona stigne možemo da kažemo i tačan datum osnivanja niškog kluba”, naglasio je Miltojević.

Direktorka Istorijskog arhiva Snežana Radović poziva sugrađane da dostave sve ono što je vredno za istoriju ovog kluba, kako bi obogatili izložbu.

„Fudbalski klub Radnički živi sa svojim sugrađanima, kao što oni prate njegov rad, razvoj, pate sa njim, slave sa njim, i naravno, navijači prave svoju arhivu. Mi smo odlučili da pozovemo naše sugrađane da nam dostave sve ono što imaju o Fudbalskom klubu Radnički, fotografije, pozivnice, karte i sve ono što oni znaju da je nastalo iz njihove ljubavi prema Radničkom. Čitava dostavljena arhiva će biti digitalizovana, a predmeti će biti vraćeni vlasnicima“, izjavila je Snežana Radović.

Marko Aleksovski je dodao da se nada da će ova prikupljena građa biti početak postavke, koja će biti izložena u muzeju, za koji se nada da će biti uskoro osnovan.

„Građa sa ove izložbe će jednog dana, trudimo se da bude ove godine, krasiti muzej Fudbalskog kluba „Radnički“. Ulažemo velike napore da dobijemo i adekvatan prostor, ali za to nam je potrebna saradnja sa nekim višim institucijama i voleli bismo da ova građa bude deo muzeja i deo same postavke. Takođe, voleli bismo da sve te uspomene budu tu, dresovi iz 80-ih, kopačke iz tog perioda, nečije karte sa putovanja u Evropu, to je sve deo naše priče“, rekao je on.

Manifestacije proslave jubileja trajaće cele godine. Organizatori najavljuju i niz revijalnih utakmica. I Palilulsko veče će biti u znaku niškog fudbalskog kluba.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. To nakaradno, tursko- romsko ime navijaca, za srpski klub, dao je neki nepismeni ,novokomponovani vodja ! Radnicki nije Antalijaspor ! Pravo ime je – Juznoprugasi !
    Upravu ,treneru i igracima,gde nema nijednog Nislije, nije bitan veliki jubilej i svetlo ime kluba, jer ne osacaju Nis kao svoj, vec,prolaznu stanicu ! To pokazuju katastrofalni rezultati i prazne tribine !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com