Društvo

Advokatska komora Niša protiv obustave rada advokata. Ipak, grupa niških advokata pridružila se kolegama u Beogradu

Upravni odbor Advokatske komore Niša (AKN) saopštio je da se protivi “bilo kakvoj obustavi rada” jer, kako su kazali, nije okončan sastanak izmedju Advokatske komore Srbije (AKS) i Vrhovnog kasacionog suda i još nema nikakavih rezultata pregovora sa predstavnicima tog suda. U saopštenju objavljenom na svom sajtu, AKN navodi se da je odluka Upravnog odbora o protivljenju bilo kakvoj obustavi rada doneta jednoglasno, na telefonskoj sednici.

“Upravni odbor AKN smatra da pri kraju mandata sadašnjeg UO AKS nije trebalo da se o ovome odlučje, imajući u vidu da je za 25. septembar zakazana Skupština AKS i da bi eventualno ta nova Skupština i novi Upravni odbor trebalo da donesu odluku o obustavi rada”, dodaje se u saopštenju.

Upravni odbor Advokatske komore Niša doneo je odluku da advokati iz te komore koji se okupljaju pred sudovima, neće snositi posledice u vidu disciplinskih prijava pred nadležnim organima komore.

“Nesporna je činjenica da Advokatska komora Niša nije organizator bilo kakvih okupljanja pred sudovima i da Advokatska komora Srbije nije organizator okupljanja manjeg broja advokata na teritoriji Beograda”, kazali su u Upravnom odboru Advokatske komore Niša. Iz te komore su pozvali Advokatsku komoru Srbije da obavesti javnost da su okupljanja organizovana spontano i da u protestima učestvuju i gradjani.

Podsetili su da su sve komore zauzele stav, računajući i Advokatsku komoru Niša, da objavljeni stav Gradjanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda dovodi do narušavanja pravne sigurnosti gradjana Srbije, koji proizilazi iz promene stava koje je dat 2018. godine.

“Advokatska komora Niša i dalje stoji na stanovištu da ovakva praksa data u vidu saopštenja i stavova najvišeg suda Republike Srbije ne dovodi samo do pravne nesigurnosti u pravnom sistemu već dovodi do povrede osnovne načela vladavine prava ustava Srbije”, navedeno je u saopštenju.

Štrajk advokata širom Srbije

Advokati su danas obustavili rad i ponovo se okupili ispred Vrhovnog kasacionog suda, povodom objavljenih pravnih stavova Vrhovnog kasacionog suda u vezi troškova obrade kredita i osiguranja. Njima se pridružila i grupa advokata iz Niša, koji nisu podržali odluku Advokatske komore iz tog grada.

Advokatska komora Srbije upozorava da doneti pravni stavovi predstavljaju poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Republike Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana. U Osnovnom sudu u Nišu kazali su da od jutros ima sporadičnog odlaganja ročišta zbog nedolaska advokata iz tog grada i drugih mesta u Srbiji.

Obustava rada odnosi se i na tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

“U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta”, navedeno je u odluci AKS.

Obustavom rada advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje stavovima kojima se, kako smatraju, na direktan način “narušava pravna sigurnost građana i menja dosadašnja sudska praksa naših sudova”, te se uvode rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana.

Vrhovni kasacioni sud saopštio je krajem protekle nedelje da odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništava, pod uslovom da je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita.

Na sednici Gradjanskog odeljenja VKS odrzanoj dana 16.09.2021. godine dopunjen je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja troskova kredita usvojen od strane tog suda 22.05.2018 godine, pri čemu je sud sada zauzeo stanoviše da banka nije duzna da posebno dokazuje strukturu i visinu troškova koji su obuhvacenji zbirnim iznosom troškova kredita navedenih u ponudi koju je korisnik kredita prihvatio zaključenjem ugovora o kreditu.

Medjutim, iako je sud naveo da se radi o dopuni već postojeceg stava, zapravo se radi o suštinskoj promeni istog, čime se direktno pogodovalo interesima poslovnih banaka, a na štetu gradjana, i to kako onih koji su pokrenuli postupke protiv banaka i koji su u toku, tako i onih koju su to tek planirali da učine.

Naime, u ovom trenutku, po nekim informacijama, pred sudovima u Srbiji teče vise od 200.000 parnica u kojima gradjani od banaka potrazuju neosnovano naplaćene iznose troškova obrade kredita, pri čemu je već više postupaka pravnosnažno okončano u korist gradjana, ističu advokati.

Do omasovljenja tužbi kojima se od banaka potražuju neosnovano naplaćenji troškovi obrade kredita došlo je upravo nakon pomenutog stava koji je taj sud zauzeo maja meseca 2018. godine i nakon više od 100-200 odluka koje je sam VKS doneo primenjujući sopstveni stav u korist gradjana kao tužilaca.

Sada, nakon pune 3 godine, izvršenom dopunom, isti taj sud zauzima potpuno suprotno stanovište, usled čega će gotovo svi sudski postupci koji nisu pravnosnažno okončani biti okončani u korist tuženih banaka, pri čemu će gradjani kao tužioci biti u obavezi da snose troškove postupka i to kako svoje, tako i troškove banaka.

„Na ovaj naćin, VKS je u pravni sistem uveo potpuno pravnu nesiguranost, u čemu i treba tražiti razloge obustave rada advokata i protesta koji se održavaju. Pored nesumnjive materijalne štete koju će gradjani pretrpeti u konkretnom slučaju, još značajnija je šteta koja na ovaj nacin može biti pričinjena pravosudnom sistemu u celini, budući da se nakon najnovijeg stava suda osnovano može postaviti pitanje kakve nas sve odluke mogu očekivati u budućnosti“, upozoravaju advokati.

Iako predstavlja neposredni povod, dopunjeni stav VKS u vezi sa troškovima obrade kredita, ne predstavlja jedini i isključivi razlog obustave rada i današnjeg protesta, kako se u javnost i u nekim medijima pogrešno prezentuje, napominju.

Ukoliko bi se sada prihvatilo da VKS, kao sud ustanovljen upravo iz razliloga da izmedju ostalog snagom argumenata utiče na ujednačavanje sudske prakse, istu menja u zavisnosti od dnevnopolitičkih dešavanja, u budućnosti se osnovano moze očekivati i izmena brojnih drugih ranije zauzetih stavova i tumačenja, kao i odstupanja od već zauzete decenijske prakse, što će u krajnjem dovesti do apsolutne pravne nesigurnosti, smatraju advokati koji protestuju u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Bravo Nišlije, potpuno se slažem sa Vama. Ja danas nisam štrajkovala.

    Advokat iz Beograda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com