Društvo

Dragana iz Aleksinca zadivljuje sve svojim slavskim kolačem

Pripreme za proslavu Svetog Nikole, najčešće slave u Srbiji, u punom su jeku, a priprema slavskog kolača od domaćica zahteva i dosta vremena i umešnosti ukoliko žele da goste zadive njegovim izgledom.

Slavski kolači koje priprema Dragana Mitić (45) iz Žitkovca kod Aleksinca jedni su od onih u koje ljudi na slavama sa nevericom gledaju i opisuju kao „divne“ i „neverovatne“ jer su sa mnoštvo ukrasa poput Jevanđelja, grožđa, pilića, žita, jelkica i ružica.

Dragana je za Niške Vesti kazala da je pre tri godine počela da pravi slavske kolače sa puno ukrasa i to zahvaljujući rođenoj sestri njene svekrve.

Dragana Mitić (45) iz Žitkovca kod Aleksinca; Foto: Niške Vesti

„Ona je u manastiru Sveti Stefan u Lipovcu naučila da priprema slavski kolač sa ukrasima pa je to i mene naučila i sada mi pomaže u izradi. Nije problem umesiti slavski kolač, ali izrada ukrasa iziskuje vreme, strpljenje i umešnost. Mi sve ukrase pravimo ručno, samo dva kalupa koristimo – jedan na kome je Bogorodica sa Isusom Hristom u naručju i drugi na kome je ispisano ime Isusa Hrista. Jevanđelje pravimo uz pomoć lenjira tako da izgleda kao prava minijaturna knjiga, a crne tačkice koje ima na krajevima krsta i naslovne strane su od semena bosiljka“, kazala je Dragana.

Slavske kolače, dodala je, izrađuje od jednog kilograma brašna, malo vode, pola kockice kvasca, dve kašičice šećera i tri kašičice soli.

Ukrase izrađuje takođe od mekog brašna, sa malo gustina i vode.

„Testo za izradu ukrasa treba da bude što tvrđe. Nakon izrade stavljam ih u frižider, s tim što posudu u kojoj su poređani uvijem najpre u krpu, a potom u plastičnu foliju ili kesu da se ne bi previše osušili. Odmah pošto testo stavim u dublju šerpu ukrase kvasim vodom i lepim za testo. Ne koristim šećer za lepnjenje, niti kolač bilo čime premažem. Prekrijem ga aluminijumskom folijom i pečem jedan sat na 200 do 220 stepeni Celzijusovih. Pred kraj pečenja sklanjam foliju da bi se kolač zarumeneo“, objašnjava Dragana.

Foto: Niške Vesti

Ona je kazala da se njeni slavski kolači sviđaju ljudima iako ona nije po profesiji pekarka, već zajedno sa sestrom drži butik za prodaju garderobe za decu i odrasle.

„Ljudi me zovu i traže mi da im napravim. Pozove me domaćin kada ostane bez domaćice, a hoće da slavi slavu, da okupi decu, unučiće, rođake i prijatelja ili me pozovu žene koje hoće da imaju lepo ukrašene slavske kolače, a nemaju vremena da se time bave. Pojedine žene traže da im napravim samo ukrase jer ne umeju da ih naprave. Kada je potrebno umesim slavski kolač za slave koje slave udruženja koja se bave humanitarnim radom ili za slave manastira“, govori Dragana.

Ona je kazala da su njena deca, sin i dve ćerke ranije bili zainteresovani da joj pomažu u izradi, ali sada imaju previše obaveza u školi, tako da ne stižu mada su vrlo vešti.

Starija ćerka, dodala je, osvojila je nagradu na takmičenju u pripremanju slavskog kolača, praveći kolač po njenim i babinim savetima.

Foto: Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Meni je ovaj kolac prenakicen,ja mesim godinama kolac,ukusan ali diskretno ukrasen ,ovo je previse, razmislite????

  2. Jel ova gospoda nosila kolac u crkvu da ga sveštenik preseče tj okrene naopačke i koliko su ukrasa ostali na kolaču

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!