Ekonomija

Defile elektromobila centrom kao deo Evropske nedelje mobilnosti

U Nišu je počelo obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti, koja traje do 22. septembra, sa temom „Zajednički javni prostor – Krećimo se kvalitetnije“.

U bogatom programu svakodnevnih dešavanja, najinteresantnije što će se možda dešavati u programu a još uvek se drži u tajnosti, barem detalji, jeste defile električnih vozila kroz centar grada. Poznata je i ruta kretanja vozila koja će biti saopštena narednih dana.

Prva akcija Evropska nedelja mobilnosti održana je danas kraj Beogradske kapije, gde su učestvovala i deca iz osnovnih škola „Kole Rašić“,„Učitelj Tasa“ i predškolci javne ustanove „Pčelica“ kao i volonteri Udruženja ZOO Planet.

Evropska nedelja mobilnosti; Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

„Tema je zajednički javni prostor, krećemo sa lokacije parka ispred Beogradske kapije upravo zbog toga što smo prošle godine u okviru Evropske nedelje urbane mobilnosti na ovom prostoru prezentovali projekat uređenja parka, kada su radovi bili u toku. Sada smo na prostoru koji je apsolutno uređen u skladu sa projektno – tehničkom dokumentacijom“, rekla je Lidija Stefanović Nikolić, glavni urbanista grada Niša.

Promoviše se upotreba javnog prostora na što korisniji način. Ispred Beogradske kapije danas su prolaznici mogli da popune anketu.

„Ne može sve da se pretvori u pešačku zonu, ali mogu da se naprave javni prostori koji će biti po meri građana odnosno – da pešaci imaju primat“, rekla je Nikolić.

Panel diskusija: „Zajednički javni prostori – izazovi i prilike“ zakazana je za sutra u podne na keju kraj Nišave.

Diskusija će biti prilika za razmenu znanja i iskustava sa relevantnim stručnjacima o važnosti održive urbane mobilnosti, kao i za predstavljanje trenutnih projekata koji se na ovu temu realizuju u gradu.

Panelisti:
dr Jelena Đekić, Građevinsko-arhitektonski fakultet, Univerzitet u Nišu
Slobodan Rančić, savetnik za saobraćaj u Gradskoj upravi Pirot / Eko opština, nagrada za održivu urbanu mobilnost
prof. dr Jelena J. Stanković, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Nišu / Projekat UR Data
Vladan Antić, udruženje biciklista „Karavan Tim“ Niš
Jasmina Barać Perović, Udruženje „Iz kruga Niš“
Panel moderira Danijela Vučić, Evropska kuća Niš.

Prisustvo panelu je besplatno, ali je iz organizacionih razloga potrebno popuniti prijavni formular.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com