Ekonomija

Subvencije za kupovinu novih električnih vozila

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, za šta je opredeljeno 170 miliona dinara.

Pravo na subvencionisanu kupovinu tih automobila imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra ove godine.

Usvajanje uredbe jedna je od mera za unapređenje kvaliteta vazduha.

Subvencije predviđene za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla iznose 250 evra u dinarskoj protivvrednosti, električnog motocikla, motocikla sa bočnim sedištem, teškog tricikla, lakog i teškog četvorocikla 500 evra, dok je najveći iznos predviđen za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone i iznosi 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Vlada Srbije utvrdila je iznos novčanih sredstava u 2024. godini za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, u visini od ukupno 1.500.000.000 dinara.

Ovom odlukom nastavlja se podrška porodicama i majkama za podsticanje i razvoj populacione politike u našoj zemlji.

Članovi Vlade usvojili su i izmenjeni Zaključak o saglasnosti da se vlasnicima životinja isplate sredstva za uginule, kao i ubijene životinje u cilju dijagnostike bolesti afričke kuge svinja i u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja ove zarazne bolesti, za šta je obezbeđeno 88.785.899 dinara.

Na sednici je usvojena Uredba o proglašenju Parka prirode „Mali Bosut”, čime će u ovom specijalnom rezervatu prirode biti obezbeđeno očuvanje izvornog toka reke Bosut u celini, čiji vodotok, sa obalnim pojasom, predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaja.

Takođe, vodena, močvarna, priobalna i šumska staništa predstavljaju stanište za 131 takson viših biljaka, 26 vrsta sisara, 27 vrsta beskičmenjaka, 11 vrsta vodozemaca, devet vrsta gmizavaca, 118 vrsta ptica, 62 vrste plantkona i 16 vrsta riba.

Donošenjem uredbe povećava se ukupna površina pod zaštitom i približava predviđenom procentu od devet odsto teritorije Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com