Politika

Protest u Gornjem Matejevcu zbog oduzimanja pašnjaka

Da je odluka na osnovu Odluke Skupštine Grada Niša prestaje pravo korišćenja sela Gornji Matejevac, na nepokretnosti – katastarskoj parceli broj 73, na mestu zvanom „Belin vrh“ -pašnjak u površini od 38,96,24 ha i sela Jasenovik na nepokretnosti – katastarskoj parceli broj 102/1 na mestu zvanom „Parkač“ – pašnjak u površini od 47,35,8 , pod velom tajni, bez odgovora na mnogobrojna postavljena pitanja, bez javne rasprave, bez mišljenja GO Pantelej, bez dužnog obaveštenja meštanima, bez izmene prostornog plana i prenamene zemljišta koje se očekuje iz poljoprivrednog u građevinsko, bez procene uticaja na životnu sredinu, tvrdi Slaviša Dinić,  Odbornik u Opštini Pantelej i predsednik Gradskog odbora stranke Zajedno za Srbiju.

On navodi da će kao odbornik u GO Pantelej i meštanin Gornjeg Matejevca organizovati protest pod nazivom: „NE DAMO VAM UTRINE I PAŠNjAKE“.

Protest će se održati u centru sela Gornji Matejevac, na tribini fudbalskog stadiona „Jedinstvo“ iza Zadružnog doma, 4. maja sa početkom u 18 sati.

“Ovom Odlukom prekršen je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Uredba o načinu i uslovima i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe. Pravilnik o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, Zakon o povraćaju utrina i pašnjaka selima na korišćenje”, navodi se u saopštenju.

Zahtevi upućen sa protesta biće:
1.DA SE PONIŠTI ODLUKA O PRESTANKU PRAVA KORIŠĆENjA PAŠNjAKA SELIMA GORNjI MATEJEVAC I JASENOVIK,
2.DA SE POKRENU ADEKVATNI SUDSKI I UPRAVNI POSTUPCI,
3.DA SE POSTAVI PITANjE ODBORNICIMA SG NIŠA: ČIJI SU ONI PREDSTAVNICI? ZAŠTOGLASAJU I DONOSE ODLUKE A DANISU UPOZNATI SA MATERIJOM, DA NEMAJU POJMA O ČEMU SE RADI I ŠTA SE TU PREDVIĐA?
DA LI SU SVESNI KAKVE POSLEDICE PO STANOVNIŠTVO I ŽIVOTNU SREDINU MOŽE DA UZROKUJE NjIHOVA ODLUKA?

“Da se radi o nečem lepom i korisnom sigurno bi se pohvalili. Ne bi krili od javnosti i ne bi donosili Odluku na brzinu i po hitnom postupku. Na protestu će biti predočene i sve mogućnosti koje ovakva Odluka ako ostane na snazi predviđa”, poručuje Dinić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com