Društvo

Domaćice se spremaju za Mladence i mese 40 mladenčica

Mladenčići su simbol srećnog i slatkog života mladih bračnih parova

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci. Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku ,carski venci znači da je svaki čovek car u svojoj kući, mučenički venci ,jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave, u Hristovom carstvu.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.

Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada.

Ovaj praznik proslavljavju mladi parovi u prvoj godini braka, to jest oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Foto: Printscreen Youtube

Na taj dan mladencima dolaze gosti sa poklonima, a mlade domaćice spremaju posluženje.

Žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom I nude deci i svima koji dođu u kuću.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, običaj je modernih dana, koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Inače, Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

O ovom prazniku za Niške Vesti govorio je protojerej Boban Stojković.

Sastojci:

1 kg brašna

kockica svežeg kvasca

500 ml vode

4 kašike ulja

2 kašike šećera

3 kašike meda + za premazivanje

kašičica soli

Priprema:

1. Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe.

2. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da nadođe oko 20 minuta.

3. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite mladenčiće.

4. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.

5. Ispečene mladenčiće premažite medom.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com