Domaćice se spremaju za Mladence i mese 40 mladenčica
Mladenčići su simbol srećnog i slatkog života mladih bračnih parova
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci. Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku ,carski venci znači da je svaki čovek car u svojoj kući, mučenički venci ,jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave, u Hristovom carstvu.
Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.
Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada.
Ovaj praznik proslavljavju mladi parovi u prvoj godini braka, to jest oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.
Na taj dan mladencima dolaze gosti sa poklonima, a mlade domaćice spremaju posluženje.
Žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom I nude deci i svima koji dođu u kuću.
Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, običaj je modernih dana, koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.
Inače, Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.
O ovom prazniku za Niške Vesti govorio je protojerej Boban Stojković.
Sastojci:
1 kg brašna
kockica svežeg kvasca
500 ml vode
4 kašike ulja
2 kašike šećera
3 kašike meda + za premazivanje
kašičica soli
Priprema:
1. Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe.
2. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da nadođe oko 20 minuta.
3. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite mladenčiće.
4. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.
5. Ispečene mladenčiće premažite medom.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.